Stiri medicale

De ce o parte din medicii rezidenti nu aleg Medicina de Familie?

Data ultimei actualizari: 14/08/2013

Anul acesta, mai multi candidati la medicinaChiar daca profesia de medic de familie implica una dintre cele mai personalizate relatii cu pacientul dintre specializarile medicale, exista anumite puncte de intrebare pentru tinerii medici care aleg sau nu cariera de medic de familie.

O scadere a numarului de rezidenti in Medicina de Familie

Un Raport al Ministerului de Sanatate spaniol (citat de www.elpais.com) a aratat ca exista o scadere in numarul de aspiranti la medicina de familie si ca exista un deficit de medici de familie in Spania. La neocuparea locurilor destinate medicilor de familie, se adauga abandonul acestora. In 2008-2009, au ramas 51 de locuri libere in urma sedintei publice de alegere a specialitatii, in 2010, dintre 4000 de rezidenti, doar 103 au optat pentru medicina de familie, conform sursei citate.

Multe dintre locurile vacanta sunt ocupate de medici din alte tari. In cazul exodului medicilor, exista problematica investirii in formarea unor medici care nu vor practica in tara de formare.

Mai mult, o parte dintre rezidenti renunta dupa un an de specializare in medicina familiei si isi aleg alta specializare, chiar daca acest fapt inseamna pierderea unui an.

Cauzele pentru care rezidentii nu aleg Medicina de Familie

Una dintre cauzele pentru care rezidentii nu aleg medicina de familie este faptul ca birocratia ii descurajeaza pe multi dintre viitorii medici. La acest motiv se adauga faptul ca tinerii medici considera in mod eronat ca asistenta primara poate diagnostica si oferi tratament doar pentru o mica parte dintre boli, pacientii necesitand consultul unui medic de specialitate.

Felul in care sunt perceputi social medicii de familie este un alt argument al tinerilor rezidenti. Multi dintre ei considera ca meseria lor este de a scrie retete si de a complete rapoarte. Aceste afirmatii ar fi cauzate de faptul ca, in timpul facultatii, se primesc prea putine informatii cu privire la responsabilitatile si la ce implica sa fii medic de familie. O alta cauza ar fi ca numarul de pacienti pe medic de familie este peste media acceptata.

Cum pot fi atrasi tinerii rezidenti in Medicina de Familie

Ministerul de Sanatate din Spania mentioneaza trei linii strategice prin care ar putea fi  convinsi medicii rezidenti sa aleaga Medicina de Familie (citat de www.elpais.com). In primul rand, se puncteaza necesitatea formarii medicilor de familie. Accentuarea informatiilor relationate cu medicina familiei la cursurile universitare i-ar putea ajuta pe tineri sa aleaga sa fie medici de familie.

O comunicare mai activa intre medicina de familie si medicii de specialitate i-ar ajuta pe tinerii medici de familie. In acelasi timp, reducerea atributiilor birocratice ar fi o modalitate de a nu indeparta rezidentii de Medicina de Familie.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.