De ce medicii de familie sunt importanti pentru copii cu autism

13/07/2017

De ce medicii de familie sunt importanti pentru copii cu autism

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/de-ce-medicii-de-familie-sunt-importanti-pentru-copii-cu-autism/


Asociatia Help Autism, in parteneriat cu Asociatia Autism, Terapie, Sport si Arte Arges, prin intermediul Campaniei de informare si constientizare privind depistarea precoce a simptomelor autismului, a ajuns la peste 650 de medici de familie si pediatri din cele 3 judete: Bucuresti, Suceava si Arges! Initiativa noastra s-a bucurat de aprecierea medicilor de familie si a medicilor pediatri, ocazie pentru care tinem sa multumim pentru disponibilitatea si deschiderea de care s-a dat dovada in momentul vizitei.

Va invitam sa parcurgeti o poveste reala traita de mamica unui copil cu autism din cadrul Help Autism … POVESTEA ALINEI DOBRICA:

“Povestea mea suna cam asa: am nascut 2 copii sanatosi la termen (fata si baiat) pe 14 ianuarie 2015. S-au dezvoltat armonios in acelasi ritm, pana la un moment dat, cand am observat o diferenta intre ei, aveau 8 luni! Baietelul nu se uita deloc cand il strigam, nu plangea dupa mine si mi se parea ca este mai absent. Am luat legatura cu medicul pediatru al copiilor si i-am povestit ceea ce am observat!… o doamna doctor in varsta, dar un medic deosebit! Reactia dumneai a fost: “te astept sa iti dau un bilet de trimitere la neurologie, caci acestea sunt semne de autism! Bineinteles ca vorbele dansei m-au bulversat total, eu ca mama fiind constienta ca ceva nu este in regula cu baietelul meu!

Am mers la neurolog, insa raspunsul a fost: copilul este ok, nu are nimic! Nu m-am oprit aici, pentru ca diferenta de la zi la zi era tot mai mare, la 10 luni m-am dus la neuropsihiatrie cu baietelul, raspunsul fiind acelasi: copilul nu este stimulat afectiv suficient, dar este ok, nu are nimic! Bineinteles ca nu am crezut asta pentru ca stiam ca imi iubeam copiii mai mult ca orice pe lume si nu faceam diferente intre ei.

IMPORTANTTA IMPLICARII MEDICULUI DE FAMILIE IN SUSTINEREA PACIENTILOR:

M-am decis ca e momentul sa merg la medicul meu de familie pentru ca nu ma simteam ok si am inceput sa ii povestesc prin ce trec… intamplarea a facut ca si dumneai trecea cu fetita prin acelasi lucru, si m-a ajutat enorm! M-a indrumat unde sa merg cu copilul, la alt doctor… astfel, la 1 an si 2 luni mi-a diagnosticat baietelul cu tulburari din spectru autist.

Am acceptat diagnosticul imediat pentru ca banuiam asta si am inceput de indata terapia. Atat medicul meu de familie cat si cel al copiilor m-au ajutat extrem de mult in diagnosticarea baietelului meu!

Indemn toti parintii sa mearga la medic cand observa ca ceva nu este in regula cu unul dintre copiii lor! Daca este diagnosticat la timp, copilul are sanse la o viata normala, nu pierdeti timp. In lupta cu autismul timpul este pretios! Medicul de familie trebuie vazut ca un „membru al familiei” si trebuie tinuta legatura cu acesta in permanenta. Rolul dumnealui este foarte important pentru mentinerea sanatatii membrilor familiei”.

Prin intermediul campaniei ne-am propus sa crestem gradul de informare si constientizare in randul medicilor cu privire la necesitatea si importanta aplicarii la copiii cu varste mici a chestionarului in autism (screening-ul in autism). Astfel, 2000 de medici de familie si pediatri au fost informati prin intermediul campaniei online, iar 750 dintre dumnealor vizitati in cabinetele proprii de catre voluntarii celor doua Asociatii.

Pana la acest moment au fost vizitate peste 650 de cabinete medicale, din cele 3 judete in care s-a implementat campania. In cadrul acestor vizite, voluntarii au impartasit medicilor informatii despre problematica autismului, despre importanta aplicarii formularului de screening si au inmanat Brosura “Pot fi ca tine! Descopera-mi lumea!”
In aceasta a III-a etapa a campaniei de informare, ne dorim sa accentuam importanta Chestionarului in autism (Screening). Acesta a fost elaborat in cadrul Programului National de Sanatate Mintala prin HG Nr. 400 din 13 mai 2014. Normele metodologice publicate de Ministerul Sanatatii privind aplicarea Legii autismului nr. 151 din 2010 fac referire la serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.

Chestionarul in autism se aplica conform Normelor Metodologice, copiilor –
http://autismconnect.ro/norme-metodologice-din-25-august-2016-de-aplicare-a-legii-nr-1512010-privind-serviciile-specializate-integrate-de-sanatate-educatie-si-sociale-adresate-persoanelor-cu-tulburari-din-spectrul-autist/, cap. II, art. 3, cu varsta intre 1 si 3 ani, la controalele obligatorii de la 12, 16, 18, 24 si 36 de luni.

Chestionarul permite identificarea primelor simptome ale unei tulburari de spectru autist, menite sa indrume parintele catre un specialist. Aceasta evaluare se deconteaza prin Casa de Asigurari de Sanatate, se aplicata de catre medicul de familie si dureaza intre 5 si 10 minute. Daca se obtine un scor peste 10, ce indica semne ingrijoratoare de Tulburare de Spectru Autist, medicul de familie directioneaza copilul catre medicul psihiatru-pediatru, singurul in masura sa puna diagnosticul. Ulterior etapei diagnosticarii, copiii pot gasi sprijin prin includerea in serviciile terapeutice.

Asociatia Help Autism are dezvoltate servicii de indrumare a familiei si oferire suport, evaluare gratuita a copiluluihttps://www.helpautism.ro/screening-program-national-de-identificare-precoce-a-tulburarii-de-spectru-autist-si-tulburari-asociate, introducere in programe gratuite de interventie terapeutica personalizata
https://www.helpautism.ro/tipuri-de-terapie cat si formari menite sa vina in sprijinul cadrelor didactice din invatamantul de masa.

Brosura „Pot fi ca tine! Descopera-mi lumea!”, elaborata in cadrul campaniei, a fost pusa la dispozitia medicilor de familie si a pacientilor in mod gratuit. Aceasta reprezinta un instrument suport atat pentru medici cat si pentru parinti, oferind informatii complete privind sfera tulburarilor de spectru autist,  incepand de la semne si diagnostic, screening, terapie, recuperare si pana la integrare in gradinite si scoli de masa.

Campania s-a bucurat si de sustinerea si implicarea partenerului Societatea Nationala de Medicina Familiei, care a informat online medicii de familie inscrisi in cadrul Societatii si care a elaborat o scrisoare de recomandare adresata medicilor de familie din cele 3 judete.

Rezultatele acestei campanii, inregistrate atat in urma discutiei cu medicii in cabinetele proprii precum si dupa completarea de catre acestia a unui chestionar privind gradul de absorbtie a formularului de screening, vor fi sintetizate intr-o scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii, ce va contine principalele concluzii si recomandari pentru o imbunatatire continua a procesului diagnosticarii precoce a copiilor cu autism.

Campania s-a desfasurat in cadrul proiectului „Infiintare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa cu un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finantarea asigurata de solicitant si parteneri este in valoare de 27.776,13 CHF. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, va invitam sa vizitati http://www.swiss-contribution.ro.

Astadar, managerii acestui proiect invita in continuare medicii de familie sa faca parte din povestea Help Autism www.helpautism.ro prin urmarirea activitatilor cu copiii cu autism si adreseaza multumiri pentru deschidere, implicare si suport permanent acordat familiilor care au copii cu aceasta afectiune.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: