Datoriile mari ale Romaniei ar putea limita accesul pacientilor la tratament in strainatate

14/04/2014

Datoriile mari ale Romaniei ar putea limita accesul pacientilor la tratament in strainatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/datoriile-mari-ale-romaniei-ar-putea-limita-accesul-pacientilor-la-tratament-strainatate/

Romania recunoaste titlurile oficiale de calificare ca medic specialist eliberate in afara granitelor UECristian Busoi, fostul presedinte CNAS, a precizat ca exista un risc tot mai mare ca tarile europene sa refuze tratamentul pacientilor romani daca statul roman nu isi plateste datoriile pentru serviciile medicale transfrontaliere. Tarile cu cele mai mari datorii din partea Romaniei pentru aceste servicii medicale sunt Germania, Franta sau Austria.

“Romania nu a reusit sa inchida toate datoriile”

Cristian Busoi a atras atentia ca pacientii cu formulare E 112, S2 sau cei care au card european de sanatate risca sa fie refuzati in unele tari europene din cauza datoriilor pe care statul roman inca le mai are.

“Daca in acest an nu reusim sa inchidem cea mai mare parte din aceste datorii, sigur ca exista riscul sa se puna penalitati pentru unele dintre ele, pentru ca sunt si acolo niste termene si trebuie sa ne uitam la fiecare datorie in parte. Din pacate un risc mult mai grav este acela ca pacientii romani care au formulare E 112 sau S2 sau care au card european de sanatate sa inceapa sa fie refuzati in spitalele din tarile unde datoriile sunt mai consistente”, a precizat Cristian Busoi.

Pacientii Formularul E 112 si S2 cu risc de a fi refuzati

In cazurile formularelor E 112 si S2 riscul ca pacientii romani sa fie refuzati este mai mare deoarece decontarea se face direct intre Romania si tarile respective, la preturile de acolo. In cazurile tarilor vestice, tarifurile si costurile pentru tratamente sunt evident mai mari decat cele din Romania.

“Banii sunt in buget, sa nu le vina idei sa le mute pe alte capitole numai dupa rectificarea bugetara, dar acest ric este mai mic. Riscul mai mare este sa nu se poata procesa atat de repede dosarele”,  a precizat Cristian Busoi.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: