Daca pacientii romani pleaca, cine se trateaza in locul lor?

04/07/2013

Daca pacientii romani pleaca, cine se trateaza in locul lor?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/daca-pacientii-romani-pleaca-cine-se-trateaza-in-locul-lor/

Daca pacientii romani pleaca, cine se trateaza in locul lorPacientii din Europa sau din afara continentului aleg Romania ca destinatie pentru a-si trata diferite boli. Ariile care pot sa fie un punct de interes pentru pacienti sunt oftalmologia, cardiologia interventionala, chirurgia cardiaca, proteza cardiaca si ortopedica, fertilizarea in vitro. Cum manageriaza Ministerul Sanatii situatia?

Ce este turismul sanitar

In conditiile in care pacientii din alte state vin in Romania pentru tratamentul sau interventiile chirurgicale in cazul unor boli diverse, deplasarea lor are un scop strict medical. Promovarea acestui management al turismului de sanatate este inca intr-o faza incipienta in Romania.

In prezent, in Romania exista 120 de localitati cu resurse naturale cu efect terapeutic. Dintre acestea, 40 sunt statiuni turistice de interes national, in timp ce 80 sunt de interes local.

Motivul tratamentului in Romania

Aspectul financiar este principalul motiv pentru care strainii aleg tara noastra in cazul tratamentelor diverse.

Vasile Cepoi, consilier de stat al primului ministru, a subliniat faptul ca tara noastra dispune de resursele necesare asigurarii tratamentului pacientilor straini.

“Mii de persoane se trateaza in clinici stomatologice de la noi, care se promoveaza singure. Ei platesc un sfert din cat ar plati pentru aceste servicii in tara de origine. Aceasta ar putea fi o oportunitate pentru turismul romanesc de sanatate”, a declarat consilierul de stat Vasile Cepoi, in cadrul Conferintei Internationale de Turism 2013, organizata la Palatul Parlamentului.

Ce lipseste sistemului din Romania

Pentru a demara promovarea turismului de sanatate in Romania, Vasile Cepoi a precizat principale lipsuri ale sistemului medical in acest sens: increderea pacientilor in sistemul medical si in serviciile oferite de acesta, promovarea serviciilor medicale de calitate.

Care este solutia turismului de sanatate

In primul rand, se doreste implementarea unui sistem de management al turismului de sanatate. In al doilea rand, este nevoie de un sistem de asigurare de raspundere civila in folosul pacientului. Acesta trebuie sa stie care ii sunt drepturile si cui trebuie sa i se adreseze in caz de prejudiciu. Nu in ultimul rand, este nevoie de un sistem recunoscut la nivel international de asigurare a acestor servicii medicale.

“S-a stabilit inventarierea, pana la toamna, a tuturor furnizorilor de servicii de sanatate care pot oferi servicii de calitate, organizarea unei conferinte internationale la care sa participe furnizorii de servicii de sanatate, operatori de turism specializati in turismul de sanatate”, a declarat Vasile Cepoi.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Dr. Virgil Musta, despre trichineloza: Fazele bolii si ce avem de facut

Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, trimis in judecata de DNA

Streinu-Cercel: Inca un val epidemic, foarte probabil la inceputul anului viitor

OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

Dr. Diaconu despre retragerea lui Mihai Craiu: Stim cum e sa-ti spuna cineva ca te omoara