Cum poate fi creierul antrenat pentru rezultate mai bune

12/03/2014

Cum poate fi creierul antrenat pentru rezultate mai bune

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cum-poate-fi-creierul-antrenat-pentru-rezultate-mai-bune/

jocuri-inteligentaTot mai multe studii analizeaza impactul si rolul pe care il au jocurile si activitatile de antrenare a mintii atat la copii, cat si la adulti. In acelasi timp, studiile anterioare sustin ca invatarea unei limbi straine sau alte activitati solicitante pot sa previna anumite boli neurologice, precum Alzheimer.

Activitatile de “fitness” pentru creier

Dupa cum au fost numite de cercetari, activitatile care antreneaza creierul au fost relationate in principal cu capacitatea de a memora mai repede si pentru mai mult timp o serie de informatii sau cu rezultatele mai bune la teste.

In acelasi timp, astfel de activitati au fost considerate eficiente in terapia pentru copiii cu deficit de atentie. Nu in ultimul rand, s-a considerat ca activitatile de antrenare a mintii pot avea beneficii la copiii si adultii sanatosi pentru a imbunatati activitatea cognitiva si performantele academice.

Jocurile video cercetate de specialistii in neurostiinte

Cercetatorii nu neaga ca anumite jocuri video ar putea antrena creierul si ar ajuta memoria, insa nu certifica faptul ca ele pot fi incluse ca parte a terapiilor din neurostiinta.

Un studiu realizat la Universitatea din Oslo, citat de blogs.nytimes.com, arata ca anumite jocuri pot sa imbunatateasca performantele cognitive ale unei persoane. Cu toate acestea, rezultatele studiului nu au aratat daca aceste abilitati cognitive pot fi transferate si in cazul altor activitati.

Astfel, jocuri precum Sudoku sau alte jocuri de atentie si inteligenta pot sa mareasca performanta la acele activitati, dar nu sa imbunatateasca rezultatele la matematica sau alte activitati scolare.

Atentia si memoria pot fi imbunatatite prin jocuri

Un alt studiu citat de blogs.nytimes.com, realizat la Universitatea din California, a aratat cum un joc de simulare a sofatului poate imbunatati memoria de scurta durata si capacitatea de concentrare pe durata mai mare.

Jocul implica o atentie sporita la semne, indicatii si traseu in timpul sofatului. In cazul acesta, cercetatorii au confirmat ca abilitatile dobandite printr-un astfel de joc se pot transfera si in cazul altor activitati.

Un alt studiu finantat de National Institutes of Health a antrenat aproximativ 3000 de voluntari in trei tipuri de activitati pentru: memorie, gandire si viteza de procesare a informatiilor.Toate cele trei grupuri au demonstrat o imbunatatire considerabila a abilitatilor in care au fost antrenati.

In continuare, cercetatorii in neurostiinte incearca sa certifice faptul ca in mod constant creierul poate fi antrenat intr-o serie de activitati care pot dezvolta abilitatile intelectuale, de reactie ale oamenilor.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: