Cum influenteaza nutritia bolile infectioase

11/09/2013

Cum influenteaza nutritia bolile infectioase

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cum-influenteaza-nutritia-bolile-infectioase/

Infectiile si nutritia sunt puse in relatie de catre cercetatori din cauza bolilor infectioase la care este expusa o persoana subnutrita. Deficienta in alimentatia copiilor afecteaza dezvoltarea corecta a organismului, capacitatile cognitive, creste rata mortalitatii si predispozitia la infectii.

Deficientele alimentare asociate cu perioada sarcinii cauzeaza slabirea sistemului imunitar. Factori precum tulburarile alimentare, absorbtia de nutrient in organism determina cresterea ratei mortalitatii.

Subnutritia este principala cauza a imunodeficientei

La nivel mondial se inregistreaza 826 de milioane de persoane subnutrite, conform unui studiu publicat in Oxford Jounals.

Cercetatorii au explicat ca malnutritia nu este specifica doar tarilor sarace, ci si tarilor dezvoltate. In SUA, spre exemplu, intre 25-60% dintre pacientii care primesc ingrijire pe termen lung sunt subnutriti.

Relatia pe care au gasit-o cercetatorii intre subnutritie si bolile infectioase se regaseste in cauzele pe care le are o nutritie neadecvata asupra persoanelor:

  • slabirea sistemului imunitar al organismului
  • scaderea in greutate
  • cresterea vulnerabilitatii organismului la infectii.

Pneumonia, diareea, malaria, HIV, rubeola sunt cele 5 bolile infectioase care determina cresterea ratei mortalitatii la copiii sub 5 ani.

O persoana cu o nutritie necorespunzatoare va fi mai expusa la afectiuni precum diaree, afectare a absorbtiei intestinale, lipsa apetitului, afectiuni urinare.

Conditiile climatice pot influenta bolile infectioase

  • In zonele rurale, in afara perioadei recoltelor, o parte a populatiei poate suferi de o slaba nutritie.
  • In sezoanele ploioase este mai ridicat riscul malariei sau a diareei.
  • In sezoanele reci, sunt mai frecvente infectiile aparatului respirator.

Deficienta de vitamine si minerale

O dieta neechilibrata determina un deficit de vitamina A, C, E si de minerale precum zinc, fier, iod crescand riscul infectiilor, si a deficientelor de crestere in cazul copiilor.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global exista aproximativ 140 de milioane de copii cu deficienta vitaminei A. Copiii care au deficient vitaminei A sunt mai predispusi riscului de a avea complicatii chiar fatale in rubeola.

  • Deficienta vitaminei A creste riscul bolilor respiratorii si a infectiilor cronice ale urechii.
  • Deficienta de zinc in organism poate cauza retardare, moarte la nastere, anomalii congenitale. Un nivel scazut de zinc a fost identificat la bolnavi cu tuberculoza, boala Crohn, pneumonie, boli ale rinichilor, inflamatie a intestinului.
  • Un copil nascut de o mama cu deficiente alimentare are nevoie de suplimente alimentare pentru a scadea riscul infectiilor.

Consultarea medicului pentru o dieta echilibrata este esentiala avand in vedere ca factori precum tulburarile alimentare, slabirea sistemului imunitar determina bolile cresterea riscului bolilor infectioase.

Sursa: www.oxfordjournals.org

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: