Cum a cheltuit CNAS bugetul pentru 2013 si ce modificari a adus in 2014

09/01/2014

Cum a cheltuit CNAS bugetul pentru 2013 si ce modificari a adus in 2014

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cum-a-cheltuit-cnas-bugetul-pentru-2013-si-ce-modificari-a-adus-in-2014/

poza casa nationala de asigurari de sanatateCu un buget pentru 2013 de peste 23 miliarde de lei, CNAS a reusit sa aduca la zi platile pentru medicamente si materiale sanitare din farmacii si pe programe, sa elimine listele de asteptare pentru tratamentul hepatitei B si C si sa creasca numarul pacientilor care primesc gratuit tratament oncologic.

Plati externe de peste 33 milioane de euro au fost rambursate

In 2013, CNAS a asigurat rambursarea platilor externe in valoare de 33 milioane de euro din totalul de 168 milioane de euro pentru furnizorii externi de servicii medicale.

CNAS considera ca bugetul alocat pentru anul 2014 va permite achitarea integrala a datoriilor catre tarile europene membre UE.

Pentru anul 2013, s-a considerat ca finantarea spitalelor a fost majorata fata de cea din 2012. In acelasi timp, pentru anul 2014 bugetul pentru unitatile spitalicesti va creste la peste 8 miliarde de lei.

In 2013, a fost infiintata Directia Generala Monitorizare, Control si Antifrauda

Pe 17 decembrie 2013 a inceput derularea primei actiuni de control a DGMCA, prin controale inopinante in 9 judete si in municipiul Bucuresti.

Principalul obiectiv al acestei structuri nou infiintate este de a coordona, monitoriza si combate fraudele din sistemul de asigurari sociale de sanatate.

DGMCA realizeaza activitati de control la furnizorii de servicii medicale dintr-un judet cu structuri de control din alt judet.

Peste 4 milioane de carduri de sanatate au fost tiparite in 2013

Cardul de sanatate a produs reactii importante ale reprezentantilor medicilor de familie atunci cand s-a preconizat ca acestia vor distribui cardurile de sanatate.

In urma dezbaterilor, s-a hotarat ca livrarea cardurilor de sanatate catre pacienti sa se realizeze prin servicii postale.

Activarea cardurilor si inscriptionarea datelor personale ale asiguratului vor putea fi realizate la medicul de familie.

Se preconizeaza ca proiectul cardului de sanatate va fi finalizat in a doua parte a anului 2014, moment in care decontarea serviciilor medicale se vor face doar pe baza cardului de sanatate.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: