Crizele cardiace sunt mai periculoase atunci cand se produc dimineata

28/04/2011

Crizele cardiace sunt mai periculoase atunci cand se produc dimineata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/crizele-cardiace-sunt-mai-periculoase-atunci-cand-se-produc-dimineata/

Un infarct care se produce in cursul diminetii risca sa fie mai grav decat unul produs in cursul serii, potrivit unui studiu publicat pe site-ul revistei Heart Journal ce face parte din grupul British Medical Journal.

Se stie de mult timp ca ritmul circadian influenteaza mai multe procese cardiovasculare, precum presiunea sangvina, ritmul cardiac si incidenta atacurilor de cord, care au tendinta de a se produce mai frecvent in momentul in care oamenii se trezesc.

Cercetatorii din Madrid, coordonati de medicul Borja Ibanez de la Centrul national pentru cercetari cardiovasculare (CNIC), au incercat sa determine legatura dintre momentul producerii atacului cardiac si pagubele pe care acesta le provoaca, mai ales asupra tesuturilor devenite inerte in urma unei intreruperi prelungite a alimentarii cu sange.

Pentru a masura acest impact, savantii spanioli au monitorizat concentratia unei anumite enzime din sangele celor 811 pacienti internati intr-o sectie de terapie coronariana din spitalul San Carlos din Madrid, intre 2003 si2009.

Pacientii care aveau cea mai mare cantitate de tesut cardiac distrus au fost aceia care au suferit un infarct intre ora 06.00 si ora 12.00, iar concentratiile lor din enzima vizata au fost cu 21% mai mari in comparatie cu cele ale pacientilor care au suferit un infarct in intervalul 18.00 – 24.00.

Dintre cei 811 pacienti, 269 au suferit atacuri de cord in intervalul 06.00 – 12.00, 240, in intervalul 12.00 – 18.00, 161, in intervalul 18.00 – 24.00, si 141, in intervalul 24.00 – 06.00.

Sursa: www.mediafax.ro

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

SUA si UE cer un studiu asupra originii pandemie care sa fie transparent si fara interferente

EMA va primi mai multe prerogative in ceea ce priveste penuria de medicamente in cazul unor crize

Studiu: Aproximativ trei sferturi dintre romani merg la farmacie cel putin o data pe luna

Varianta indiana a coronavirusului ar putea deveni dominanta

Romania a solicitat suspendarea livrarii unor doze de vaccin anti-COVID