Criza de vaccinuri: Cand calculele din hartii nu reflecta realitatea din cabinetele medicilor de familie

07/06/2018

Criza de vaccinuri: Cand calculele din hartii nu reflecta realitatea din cabinetele medicilor de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/criza-de-vaccinuri-cand-calculele-din-hartii-nu-reflecta-realitatea-din-cabinetele-medicilor-de-familie/


Romania reala, cea din afara birourilor decidentilor de la Bucuresti, trece din nou printr-o criza de vaccinuri, iar asta in plina epidemie de rujeola.

Inca odata, calculele de la minister, de la DSP-uri si alte institutii, nu sunt in concordanta cu ceea ce se intampla in cabinetele medicale din teritoriu.

Medicii de familie spun de saptamani, luni de zile, ca nu au vaccinuri sau au insuficiente fata de numarul copiilor care trebuie vaccinati.

In urma cu doua zile am efectuat o cercetare printre colegii medici de familie din toate judetele tarii si am constatat, pe baza situatiei reale din cabinete lor, ca exista urmatoarea situatie: 27 de judete nu au la dispozitie vaccin hexavalent, 29 de judete nu au vaccin ROR. Mai mult, am constatat ca a inceput sa dispara si vaccinul Prevenar 13 sau antipenumococic, care este cel mai nou intrat in schema. Exista deja 4 judete care semnaleaza lipsa acestui vaccin“, a declarat medicul de familie Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.

In acest timp, reprezentantii ministerului Sanatatii precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca de fapt vaccinuri ar fi si ca vor fi distribuite si altele in teritoriu.

Ministerul transmite, conform ultimei raportari lunare a CNSCBT, ca la data de 30.04.201, situatia stocurilor de vaccinuri la nivel national era urmatoarea:

Hepatitic B – 11.696 doze,
ROR – 56.413 doze,
Hexavalent – 61359,
DTPa- 40.969 doze.
 
Precizam ca, la nivelul Ministerului Sanatatii, directiile de sanatate publica au la dispozitie o platforma online unde raporteaza saptamanal stocurile de vaccinuri aflate in depozitele DSP judetene. Aceasta raportare nu cuprinde numarul de doze de vaccin aflate la medicii de familie si este utilizata de catre reprezentantii directiilor de sanatate publica pentru a identifica posibilitatea de relocare a stocurilor, atunci cand este necesara“, mai precizeaza ministerul Sanatatii.

In acelasi comunicat se face referire si la situatia stocurilor raportate prin platforma online la data de 6.06.2018, care este urmatoarea:

–       34.538 doze Vaccin Hepatitic B,
–        2241doze ROR,
–        6081 doze Hexavalent,
–        3.568 doze DTPa.

Mentionam ca, in medie, in fiecare luna sunt vaccinati ROR aproximativ 30 000 de copii, astfel incat din cele 56.413 doze de vaccin existente in stoc la data de 30 aprilie 2018, estimam ca astazi mai exista in cabinetele medicilor de familie aproximativ 20 000 de doze, la care se adauga cele 2241 de doze raportate de DSP-uri pe platforma online”, mai transmit reprezentantii MS.

De fapt, adevarul este undeva la mijloc. Rulajul de doze de vaccinuri pentru copiii care au nevoie sa fie vaccinati luna de luna este mai mare decat estimarile oficiale.

E posibil sa existe stocuri de cateva doze prin cabinete, dar medicii de familie nu le pastreaza ca sa aiba rezerve, ei le folosesc ca vaccineze pacientii. Degeaba se calculeaza ca teoretic exista doze, cand noi avem colegi care spun ca in unele judete cer vaccinul ROR de 4, 5 luni la DSP si nu-l gasesc. Prin urmare, undeva este o ruptura sau o ruptura de realitate. Trebuie sa se inteleaga ca nu este acelasi lucru sa calculezi matematic ce exista in hartii si ceea ce se intampla in realitate. Trebuie sa se inteleaga ca exista un rulaj permanent de doze per copii. Ca sa nu mai vorbim de situatiile in care trebuie sa recuperam dozele de vaccinare la copiii care au venit mai tarziu, au lipsit din tara sau au avut contraindicatii la vaccinare, ori n-au vrut parintii sa-I vaccineze, iar acum s-au razgandit pentru ca am reusit sa-i convingem. Sunt astfel de situatii in care ai nevoie de mai multe doze si le termini, iar luna viitoare ceri mai multe, in functie de cate ai nevoie. Toate aceste lucruri se fac pe baza de estimari. Asa cum si noi estimam pentru luna viitoare pe cine avem de vaccinat, dar e normal uneori sa nu vina toti, tot asa, la nivel national se estimeaza numarul de doze de vaccin de care ai nevoie ca sa faci o comanda. Doar ca la nivel national nu poti sa faci comenzi pe baza estimarilor de la o luna la alta“, a mai precizat medicul de familie Sandra Alexiu.

Astfel, la ora actuala am ajuns la situatia in care in cabinete nu sunt vaccinuri, dar pe hartiile de la minister sunt suficiente. In tot acest timp, rujeola face victime, iar copiii raman nevaccinati.

Consideram ca exista o ruptura intre declaratiile oficiale pe baza de calcule si situata reala din cabinetele medicilor de familie. Rugam sa se inteleaga ca trebuie sa fie o mai buna estimare pentru dozele de vaccin pentru viitor ca sa nu ne mai confruntam cu aceasta situatie. In plus, medicii de familie considera ca, pe langa o mai buna estimare, trebuie sa se asigure si o continuitate, ca sa nu ne mai confruntam cu situatiile de crize prelungite si suprapuse din ultimii ani“, a mai declarat presedintele AMFB-Ilfov, dr. Sandra Alexiu.

 

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile