Cristian Busoi: Medicul de familie nu trebuie sa calculeze pretul medicamentelor

07/02/2014

Cristian Busoi: Medicul de familie nu trebuie sa calculeze pretul medicamentelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cristian-busoi-medicul-de-familie-nu-trebuie-sa-calculeze-pretul-medicamentelor/

poza consult medic de familieIn urma noului ordin privind reteta electronica, Cristian Busoi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) face precizari in privinta schimbarilor cu care medicii de familie nu sunt de acord. Astfel, acesta subliniaza ca medicul de familie nu trebuie sa calculeze sau sa scrie pe reteta pretul medicamentelor prescrise, ci doar sa informeze pacientul asupra acestor detalii de ordin financiar.

Pacientul trebuie informat ca are mai multe alternative

Presedintele CNAS a explicat ca prevederile noului ordin pentru reteta electronica conform carora medicul trebuie sa discute cu pacientul pretul retetei, reprezinta o cerere a directivelor europene.

“Nu trebuie sa faca nimic altceva decat sa ii informeze. Nu trebuie sa calculeze, nu trebuie sa le scrie pe biletel. Daca are mai multe alternative si pacientul trebuie sa stie care este diferenta dintre ele sa ii dea o informatie. Este un lucru normal in relatia medic-pacient”, a precizat Cristian Busoi.

Datele precizate pe reteta pot fi ale cabinetului

O alta modificare in formularul pentru reteta electronica este precizarea datelor de contact ale medicului de familie.

Cristian Busoi precizeaza ca datele pot fi ale cabinetului medical, nu cele personale ale medicului.

Dr. Doina Mihaila, presedintele Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie, a precizat ca problema principala pentru medicii de familie nu este trecerea datelor personale, ci explicatiile pe care trebuie sa le dea cand prescriu un medicament cu denumire comerciala.

“Eu recomand un medicament pe baza experientei. Stiu ca un anume medicament este bun pentru un pacient, dar pentru altul nu si atunci incerc sa ii prescriu un medicament care sa fie bun. In aceasta situatie, va trebui sa prescriem numai medicamentele cu denumirea comuna internationala pentru ca explicatiile pe care trebuie sa le dam trebuie aprobate de Comitetul de Farmacovigilenta”, a precizat dr. Doina Mihaila.

Noul tip de reteta va intra in vigoare la 1 februarie 2014.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati