Cristian Busoi – Adeverinta fiscala solicitata pacientilor, un abuz al medicilor de familie

16/12/2013

Cristian Busoi – Adeverinta fiscala solicitata pacientilor, un abuz al medicilor de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cristian-busoi-adeverinta-fiscala-solicitata-pacientilor-un-abuz-al-medicilor-de-familie/

poza femeie bolnavaIn urma declaratiilor reprezentantilor Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) ca exista posibilitatea sa ceara pacientilor adeverinte fiscale de la ANAF pentru eliberarea de retete compensate, Cristian Busoi, presedintele CNAS, a declarat ca solicitarea ar constitui un abuz comis de medicii de familie (sursa Agerpres) Aceasta propunere a medicilor de familie vine in urma sumelor foarte mari care li s-au imputat pentru eliberarea de retete compensate pacientilor ale caror venituri, nedeclarate catre medicii de familie, depaseau suma de 700 lei.

Declaratia pe propria raspundere in locul adeverintei fiscale

In conferinta de presa de vineri prin care medicii de familie au atras atentia public asupra sumelor importante care li imputa in urma eliberarii de retete compensate, dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF, a declarat ca nu intra in atributiile medicilor de familie sa controleze veniturile pacientilor si sa faca astfel control fiscal.

In acelasi timp, dr. Rodica Tanasescu a precizat ca medicul de familie nu a fost parte din procesul intre CNAS si Curtea de Conturi si, cu toate acestea, este amendat.

Posibilitatea ca de la 1 ianuarie 2014 medicii de familie sa solicite pacientilor sa aduca adeverinte fiscale in ziua eliberarii retetelor compensate este respinsa de CNAS.

“Nu scrie niciunde in norme sau in alta parte ca trebuie sa ia declaratie de la ANAF. Spune talonul de pensie si declaratie pe propria raspundere. Daca vom modifica hotararea de guvern asa cum am propus noi astazi, lucrurile se vor simplifica si le vor gasi direct in Sistemul Unic Integral National”, a precizat Cristian Busoi (sursa Agerpres).

Modificarea pe care o precizeaza presedintele CNAS are in vedere o propunere de modificare a hotararii de guvern care sa stipuleze veniturile fiscale de pana la 700 lei.

“Daca vom modifica legislatia si vom spune ‘sunt eligibili pentru a primi retete compensate 90% pensionarii care au venituri fiscale numai din pensie pana la 700 de lei pe luna’ si spunem ca ‘referinta se va face la nivelul anului anterior fiscal’ noi credem ca problemele nu vor mai exista”, a precizat Cristian Busoi (sursa Agerpres).

Cristian Busoi – Nu avem nicio solutie legala de a ocoli aceasta chestiune

In ceea ce priveste sumele care li se cer inapoi medicilor de familie, sume primite pentru activitatea din centrele de permanenta, presedintele CNAS a precizat ca momentan CNAS nu are nicio solutie legala dar este deschis solutiilor propuse de medicii de familie, atata vreme cat acestea au o baza legala.

Dr. Rodica Tanasescu a precizat in conferinta de presa de viner ca imputarile sunt facute pentru perioada 2009 – 2011 si ca sumele depasesc 10.000 de lei.  In cazul in care aceasta situatie nu se va rezolva, medicii de familie ameninta sa inchida aceste centre de permanenta din 2014.

Dr. Rodica Tanasescu – Este imoral si abuziv sa se imputa medicului ca a ajutat pacientul

In ceea ce priveste imputarea retetelor compensate pacientilor care, la momentul respectiv, figurau internati, reprezentantii medicilor de familie au precizat ca ei sunt nevoiti sa elibereze medicamente compensate pentru alte patologii decat cele pentru care erau internati in spital.

Presedintele SNMF a adaugat in conferinta de presa ca, daca situatia nu se va clarifica, vor ajunge in aceeasi situatie si medicii specialisti care au prescris medicamente pacientilor internati pentru alta patologie decat cea pentru care se aflau in spital, diabetologi pentru insulina, psihiatrii pentru tratamentul in schizofrenie sau pneumologii pentru TBC.

Pe de alta parte, Cristian Busoi precizeaza ca moment nu exista o solutie pentru a rezolva aceasta problema.

“Nu avem nicio solutie legala de a ocoli aceasta chestiune, daca medicii de familie au o solutie legala, suntem mai mult decat interesati sa o luam in calcul”, a precizat Cristian Busoi (sursa Agerpres).

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: