Crestere fulminanta a numarului bolnavilor de diabet in Caras-Severin

14/11/2018
Crestere fulminanta a numarului bolnavilor de diabet in Caras-Severin

Crestere fulminanta a numarului bolnavilor de diabet in Caras-Severin

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/crestere-fulminanta-a-numarului-bolnavilor-de-diabet-in-caras-severin/

Numarul bolnavilor de diabet creste de la an la an in toata tara. Doar in judetul Caras-Severin sunt inregistrati, in prezent, aproape 17.500 de pacienti.

 “Aceasta boala este una care, in timp, a avut o ascensiune fulminanta. La nivel mondial exista un numar de 371 milioane de persoane bolnave de diabet, iar in Romania, 1,5 milioane de oameni sufera de aceasta boala. Numai in Caras-Severin, numarul bolnavilor se apropie de 18.000. Din pacate, nu toti stim ca s-ar putea sa avem diabet”, a declarat Danila Milos, directorul Directiei de Sanatate Publica a judetului Caras-Severin, potrivit Agerpres.
 
In Caras-Severin s-au inregistrat, in anul 2016, un numar de 1.532 de cazuri noi de diabet, in total fiind 15.107 persoane luate in evidenta. In 2017, s-a produs o crestere cu 1.639 de cazuri, luate in evidenta fiind 16.327 persoane.
 
In trimestrul al treilea din 2018, sunt 380 de cazuri noi, in evidenta fiind luate 17.434 de persoane.
 
“Din cei 17.434 de pacienti din Caras-Severin, aproape 3.500 sunt dependenti de insulina. Numarul bolnavilor de diabet este extraordinar de mare, mai ales ca, la un pacient cunoscut, avem inca un bolnav de diabet zaharat, necunoscut. Diabetul, in fapt, complicatiile diabetului reprezinta cea mai importanta cauza de deces. Diabetul conduce la orbire, la amputatie netraumatica de membru inferior si la cel mai mare numar de pacienti tiranizati”, a afirmat si medicul diabetolog Caius Diaconescu conform sursei citate.
 
DSP Caras-Severin vrea sa traga un semnal de alarma fata de ceea ce inseamna aceasta boala, a importantei depistarii diagnosticului in stadii precoce, cand inca se poate actiona prin diverse mijloace. In plus, diabetul este o boala care consuma foarte multi bani. O amputatie a unui membru inferior poate ajunge pana la 10.000 euro, in conditiile in care salvarea acestuia, atunci cand pacientul este diagnosticat din timp si printr-o educatie sanitara costa mult mai putin.
 

 
Potrivit medicilor specialisti, in Romania ar trebui sa se faca preventie la modul cel mai serios, incepand cu educatia din scoala, mai ales ca, in cea mai mare parte, diabetul pleaca de la obezitate si de la sedentarism. Circa 80% din pacienti sunt supraponderali sau obezi.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: