Creste numarul de cancere renale la copii in Romania

23/05/2014

Creste numarul de cancere renale la copii in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/creste-numarul-de-cancere-renale-la-copii-romania/

tulburari-somnDoar in ultimul an au fost inregistrate cinci cazuri noi de cancere renale la copii, conform declaratiilor dr. Horea Gozar, medic primar in chirurgie pediatrica la Spitalul Clinic Judetean Mures. Numarul cancerelor renale la copii a crescut ingrijorator avand in vedere ca acum cinci ani se inregistrau maxim un caz de cancer renal la copii odata la doi ani.

Incidenta malformatiilor renale variaza de la 10 la 40% din totalul copiilor

Dr. Horea Gozar a precizat ca pana nu demult patologia malformativa a aparatului reno-urinar la copii era neglijata, ajungandu-se la cazuri de dializa, nefrectomii sau infirmitati.

In momentul de fata, astfel de afectiuni sunt diagnosticate prenatal, prin colaborarea intre obstetricieni, neonatologi si specialisti in chirurgie pediatrica.

“Cele mai frecvente sunt obstructive la nivelul jonctiunii dintre rinichi si ureter, canalul care conduce urina inspre vezica urinara, asa-numitul sindrom de jonctiune pieloureterala, cu o frecventa mare, sau refluxul vezico-urinar, refluxul urinei din vezica inapoi, acestea dau hidronefroza. Mai pot fi vase sangvine aberante, diferiti calculi, anomalii ale rinichiului, duplicitati, rinichi chistici, un eterocel, o malformatie a vezicii care sa nu permita evacuarea corespunzatoare a urinei, stenoza urovezicala, o paleta foarte larga de malformatii”, a precizat dr. Anamaria Barabas, specialist pediatru.

Diagnosticul precoce al malformatiilor congenitale este esential

La conferinta “Patologia malformativa a aparatului reno-urinar la copil”, specialistii au atras atentia asupra importantei screeningului ecografic fetal urmat de screeningul ecografic neonatal.

“Niciun copil sa scape fara o ecografie, chiar daca nu prezinta semne sau simptome de boala clinica acuta”, a precizat Ovidiu Butuc, managerul SCJ Mures.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: