Covid-19| Noul coronavirus poate avea doua tulpini sau doua modele de transmitere| Ce spun specialistii romani

05/03/2020
Covid-19| Noul coronavirus poate avea doua tulpini sau doua modele de transmitere| Ce spun specialistii romani

Covid-19| Noul coronavirus poate avea doua tulpini sau doua modele de transmitere| Ce spun specialistii romani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/covid-19-noul-coronavirus-poate-avea-doua-tulpini-sau-doua-modele-de-transmitere-ce-spun-specialistii-romani/

O echipa de oamenii de stiinta din China a identificat, intr-un studiu, doua tulpini ale coronavirusului Covid-19.
Totusi, studiul este unul preliminar, astfel ca cercetatorii subliniaza ca este nevoie de studii suplimentare pentru a intelege mai bine evolutia virusului SARS-CoV-2.

Studiul, pana la acest moment al cercetarii, arata ca tulpina cea mai agresiva a noului coronavirus a provocat 70% din cazurile de imbolnavire din Wuhan, iar restul de 30%, se pare ca au fost cauzate de o tulpina mai putin agresiva.

Specialistii romani sunt, deocamdata, sceptici vizavi de acest studiu si spun ca este nevoie, cu siguranta, si de alte cercetari.

In afara de cea conform careia ar exista doua tulpini ale coronavirusului Covid-19, o alta ipoteza care se ia in calcul este aceea ca pot sa existe doua sau mai multe modele de transmitere a infectiei.

“Ramane sa vedem daca discutam de doua modele de transmitere sau discutam despre doua variante ale virusului care produc imbolnaviri cu gravitate diferite, Dar, avand in vedere faptul ca noi discutam de o infectie care este cunoscuta doar de doua luni de zile si studiile nu au putut sa implice un numar suficient de mare de persoane care sa faca obiectul acestor studii incat datele sa fie certe, asteptam dezvoltari ulterioare pentru a vedea daca, intr-adevar, este vorba de doua variante ale virusului”, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Un liliac, sursa virusului

Prof. Alexandru Rafila a vorbit si de originile acestui coronavirus si de strategia adoptata la nivel international de stopare a epidemiei.

Continut educational:

“Cu siguranta, el s-a transmis de la animal, la om. Studiile genetice arata ca sursa este un coronavirus cu provenienta de la un liliac, dar a mai existat o gazda intermediara de unde s-a transmis la om. Acea gazda intermediara nu a fost identificata inca.
Strategia pe care o aplica autoritatile de sanatate publica de peste tot, in general, si din China, in special, se refera la intreruperea lantului de transmitere. Ori, intreruperea lantului de transmitere presupune ca tu sa stii de la cine poti sa te imbolnavesti”, a mai precizat presedintele Societetatii Romane de Microbiologie.

Datele analizate in studiul preliminar realizat de cercetatorii chinezi mai arata ca prevalenta tulpinii mai agresive s-a redus incepand cu luna ianuarie.

Etchete: coronavirus, covid-19, sars-cov-2, tulpini coronavirus, transmitere coronavirus, preventie coronavirus, alexandru rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: