Judetul Covasna se va confrunta cu o problema grava: lipsa medicilor de familie

06/10/2017

Judetul Covasna se va confrunta cu o problema grava: lipsa medicilor de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/covasna-se-va-confrunta-cu-o-problema-grava-lipsa-medicilor-de-familie/

Mai mult de jumatate dintre medicii de familie din judetul Covasna au in jur de 60 de ani si vor iesi in curand la pensie, scrie intr-un raport al Directiei Judetene de Sanatate Publica din acest judet.

Asistenta medicala primara in judetul Covasna este asigurata la ora actuala de o suta de medici de familie titulari, dintre care 55 in mediul urban si 45 in mediul rural, care au inscrisi pe liste fiecare, in medie, aproximativ 2.100 de asigurati.

“In anii urmatori judetul Covasna se va confrunta cu o problema grava si anume lipsa medicilor de familie. Aceasta datorita faptului ca varsta medie a medicilor de familie este mare (…) Din o suta medici de familie, 51 medici au implinit sau vor avea in anul 2017 varsta de 60 de ani sau peste 60 de ani. Dintre acestia un numar de 21 de medici au deja sau vor avea in anul curent varsta peste 65 de ani”, se arata in raportul postat pe pagina de internet a DSP Covasna.

Concret, sapte medici au varste cuprinse intre 30 si 39 de ani, 15 intre 40 si 49 de ani, 27 intre 50 si 59 de ani, iar restul au peste 60 de ani. Cel mai tanar are 29 de ani, iar cel mai varstnic, 73 de ani, relateaza Agerpres.

Continut educational:

Conducerea DSP Covasna mai mentioneaza ca, la ora actuala, in judet sunt trei comune in care nu exista medici de familie, si anume Valea Mare, Malnas si Poian, iar, in perspectiva, vor ramane descoperite partial sau total un numar de 23 de localitati.

“Dorinta Directiei de Sanatate Publica Covasna este de a asigura si in continuare o buna acoperire cu servicii de medicina primara a judetului. De aceea trebuie sa sprijinim cu toate mijloacele atragerea in judet a medicilor tineri si sa asiguram inlocuirea medicilor de familie care se pensioneaza’, se mai mentioneaza pe pagina DSP Covasna.

Potrivit sursei citate, in judet functioneaza in prezent un singur Centru de permanenta in zona Baraolt si ar mai fi necesar cel putin unul in municipiul Sfantu Gheorghe, cu cinci-sapte medici, in vederea descongestionarii UPU din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta.

De asemenea, Serviciul de Ambulanta Covasna a scos la concurs doua posturi pentru medici de familie, carora li se asigura, printre altele, locuinte de serviciu

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: