Costache: De cate ori se reformeaza ceva in medicina, se scoate aceasta utopie a privatizarii

28/01/2020

Costache: De cate ori se reformeaza ceva in medicina, se scoate aceasta utopie a privatizarii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/costache-de-cate-ori-se-reformeaza-ceva-in-medicina-se-scoate-aceasta-utopie-a-privatizarii/

Modificarea Legii nr. 95 a Sanatatii are in vedere, in principal, punerea pacientului in centrul sistemului, astfel incat sa poata sa aleaga unde se trateaza – in spitale de stat sau la privat, a precizat ministrul Sanatatii,Victor Costache, care a subliniat ca nu este vorba de privatizare.

“De cate ori se reformeaza ceva in medicina, se scoate aceasta utopie a privatizarii. Noi ne dorim sa punem pacientul in centrul sistemului si sa lasam pacientul sa aleaga. Stiti foarte bine situatia catastrofica in care ne aflam ca sistem sanitar iar una dintre cauze a fost aceasta ingradire a pacientilor. Scopul acestor masuri legislative este sa iesim din acest fenomen de ingradire a drepturilor. Spitalele private au fost incluse demult in programele nationale – din 2013 sau 2014. Era lasat in suspans aceasta formulare ambigua cand sunt excedate anumite capacitati de primire, lucru absolut ambiguu si greu de interpretat. Este vorba despre o updatare fireasca a acestei legislatii din 2014. De asemenea, sunt luate si alte masuri de modernizare a Legii 95, a acestor servicii medicale integrate ca si celelalte tari europene. (…) Este exemplul copiilor cu autism, unde li se platea medicatia, dar nu li se asigura suportul mult mai necesar a tot ce inseamna logoped sau psiholog”, a declarat ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.

Continut educational:

Potrivit sursei citate, proiectul de ordonanta de urgenta reglementeaza cadrul legal pentru acordarea unor servicii integrate si servicii conexe in cadrul unor programe nationale de sanatate curative, avand in vedere faptul ca in anul 2020 va incepe derularea programului national pentru persoanele cu afectiuni din spectrul autist, precum si faptul ca in cadrul programelor nationale de sanatate curative, pentru unele dintre aceste programe vor fi acordate servicii integrate, care pot cuprinde, dupa caz, medicamente, servicii medicale, investigatii paraclinice etc.

Prin aceasta initiativa legislative se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor nationale de sanatate curative, care se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, sa se deruleze in mod unitar atat prin furnizori publici, cat si prin furnizori privati, in mod similar cu reglementarea privind furnizorii privati de medicamente si dispozitive medicale.

Etichete: victor costache, legea 95 a sanatatii, servicii medicale clinica privata decontate de stat, servicii medicale furnizori privati

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Conf. Dr. Adrian Bighea: Pacientii care au nevoie de recuperare medicala se tem sa vina la spital

Creatorii vaccinului anti-Covid BioNtech /Pfizer, distinsi cu un prestigios premiu

Inspectorii sanitari vor verifica, zilnic, numărul paturilor ATI pentru pacientii Covid

Conditii de participare la Loteria de vaccinare | Premii in valoare de 15.000.000 lei

Dr. G. Dumitra: Nu exista argument impotriva vaccinarii simultane anti-Covid cu alt vaccin