Corticosteroizii inhalatori reduc rata mortalitatii determinata de pneumonie la pacientii cu BPOC

09/05/2011

Corticosteroizii inhalatori reduc rata mortalitatii determinata de pneumonie la pacientii cu BPOC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/corticosteroizii-inhalatori-reduc-rate-mortalitatatii-determinata-de-pneumonie-la-pacientii-cu-bpoc/

Potrivit cercetarilor anterioare, utilizarea corticosteroizilor inhalatori (CSI) la pacientii cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) reduce exacerbarile dar creste rata de aparitie a pneumoniei. Se credea, de asemenea, ca  utilizarea CSI ar determina si cresterea ratei mortalitatii la acesti pacienti.

Recent, insa, un studiu publicat de “American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine” evidentiaza faptul ca utilizarea CSI la pacientii cu BPOC este asociata cu un risc mai mic de deces si cu o necesitate scazuta de ventilare mecanica dupa spitalizarea pentru pneumonie.

Obiectivul acestui studiu a fost sa evalueze efectele utilizarii anterioare de CSI asupra parametrilor clinici urmariti la pacientii cu BPOC spitalizati pentru pneumonie.

Astfel, utilizand baza nationala de date a Departamentului pentru problemele veteranilor din Statele Unite, investigatorii au identificat pacientii care aveau un diagnostic preexistent de BPOC si un diagnostic de pneumonie la externare si care, inainte de spitalizare, au fost tratati cu cel putin un medicament adecvat patologiei pulmonare de baza (BPOC).

Parametrii evaluati au inclus decesul, utilizarea ventilatiei mecanice invazive si a medicatiei vasopresoare.

La studiu au participat aproape 16.000 de pacienti cu BPOC, cu varsta de peste 65 de ani, care au fost spitalizati pentru pneumonie in perioada 2002-2007. Circa jumatate dintre acestia primisera anterior corticosteroizi inhalatori,. S-a observat ca la cei la care se utilizasera CSI, rata mortalitatii a fost mai mica. Per total, pacientii care nu au fost tratati anterior cu CSI au prezentat un risc de mortalitate cu 25% mai mare fata de cei la care se administrase o astfel de medicatie.

“Aceste rezultate au implicatii clare pentru practica clinica actuala, care, in trecut, s-a bazat in mare parte pe o serie de studii potrivit carora exista un risc crescut de pneumonie dupa utilizarea de corticosteroizi inhalatori”, spune Dr. Eric Mortensen, investigator la University of Texas Health Science Center din San Antonio.

“Studiul nostru sugereaza ca administrarea de CSI poate conferi un beneficiu de supravietuire pacientilor cu BPOC, acest tip de tratament putand fi utilizat in toate cazurile in care nu exista contraindicatii. Aceste rezultate ar trebui sa ofere medicilor siguranta ca pot administra CSI pacientilor cu BPOC fara sa se teama ca riscul crescut de pneumonie se va traduce in risc mai mare de mortalitate”, a adaugat el.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: