Subdimensionarea resursei umane in oncologie | Distributia neomogena, ingrijoratoare

09/02/2023
Subdimensionarea resursei umane in oncologie | Distributia neomogena, ingrijoratoare

Subdimensionarea resursei umane in oncologie | Distributia neomogena, ingrijoratoare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/coriu-subdimensionarea-resursei-umane-in-oncologie-distributia-neomogena-ingrijoratoare/

Potrivit conducerii Colegiului Medicilor din Romania (CMR), in oncologia din Romania exista o subdimensionare a resursei umane.

“In oncologia romaneasca exista o subdimensionare a resursei umane. Vorbim de oncologia medicala unde avem numai 580 de medici, in hemato-oncologie 320, radioterapie 194 de medici, iar in onco-hematologie pediatrica numai 18 medici. Mult mai ingrijorator este distributia neomogena a acestor specialisti. Marea majoritate a acestor medici, peste 60%, sunt concentrati in zonele universitare: Bucuresti, Cluj, Dolj, Iasi, Timis, Sibiu si Mures. Daca vorbim de hematologie, cinci judete nu au niciun hematolog, 7 judete au un singur hematolog, 10 judete au doi hematologi”, a precizat Daniel Coriu, presedintele CMR, potrivit Agerpres.

El a spus ca in ultimii 30 de ani s-au facut progrese uriase, care au imbunatatit radical sansa de supravietuire a pacientilor bolnavi de cancer.

“In ultimii 30 de ani in oncologie s-au facut progrese uriase care au imbunatatit radical sansa de supravietuire a acestor pacienti. (…) Cancerul nu este o condamnare. Astazi putem vorbi deschis cu pacientul nostru. (…) Cel putin in hematologie avem un model relevant – leucemia mieloida cronica. O forma de leucemie la care pana acum 22 de ani sansa de supravietuire la cinci ani era de 10%. Astazi 90% traiesc la 10 ani. Este un succes fantastic”, a mai precizat Cori, in cadrul unui eveniment organizat de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Etichete: oncologie, resurse umane oncologie, medici oncologie, cmr, daniel coriu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: