Coriu: Prin programe de preventie putem ajuta sistemul medical sa nu fie impins la limite

04/01/2022
Coriu: Prin programe de preventie putem ajuta sistemul medical sa nu fie impins la limite

Coriu: Prin programe de preventie putem ajuta sistemul medical sa nu fie impins la limite

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/coriu-prin-programe-de-preventie-putem-ajuta-sistemul-medical-sa-nu-fie-impins-la-limite/

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a transmis gandurile sale catre colegii medici, la inceputul unui nou an, subliniind ca anul 2021 a fost un an de rezistenta.

“La inceput de an 2022, aduc in atentia opiniei publice si a cadrelor medicale cateva directii pe care le consider extrem de importante pentru a putea, atat in 2022, cat si in anii ce vin, sa facem mai mult pentru pacientii nostri.
Anul 2021 a fost un an de rezistenta, de lupta a noastra a cadrelor medicale cu propriile noastre limite, dar mai ales cu limitele sistemului de sanatate. A trebuit sa luptam cu valurile pandemiei, dar si sa depasim tragedii de neimaginat, care s-au produs mai ales in spitalele care trateaza pacienti Covid.”, scrie Dr. Coriu pe pagina sa de Facebook.

El a aprecizat, printre altele, ca prin programe de preventie putem ajuta sistemul medical romanesc sa nu fie impins la limita si este de parere multe decese in urma infectarii cu SARS-CoV-2 au fost prevenibile, mai ales in cazul pacientilor cu boli asociate.

“Numarul dramatic de decese ale ultimului val de SARS CoV2, a inmarmurit societatea noastra. Consider insa ca unele din aceste tragedii puteau fi evitate. Daca pe unii dintre medicii implicati in prima linie a luptei cu pandemia i-am sustinut prin suport juridic, in situatii exceptionale chiar material, pentru pacientii nostri am luptat insa, uneori, fara rezultat. Avem pacienti cronici. Unii dintre ei si-au pierdut viata din cauza bolilor asociate si a infectiei cu SARS-CoV-2. Multe dintre aceste cazuri consider ca au fost decese prevenibile.
Cum cred ca se puteau evita? Prin diagnosticarea precoce a bolilor cronice de care acestia sufereau, prin managementul eficient al acestor pacienti, prin controale medicale periodice, astfel incat afectiunea sa fie cat mai bine tinuta sub control.  Practic printr-un sistem de sanatate adaptat nevoilor reale ale pacientilor si care sa ajute cadrelor medicale. Prin programe de preventie putem ajuta sistemul medical romanesc sa nu fie impins la limite, limite atinse atat de infrastructura, dar limite atinse si in ceea ce priveste personalul medical.
Se pot achizitiona echipamente, dar oameni, ca despre oameni este vorba, medici si asistenti pregatiti si cu experienta, nu poti gasi si forma peste noapte.”, mai transmite presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Potrivit acestuia, CMR va continua atat reformarea organizationala inceputa de un an de zile cat si actiunile de coordonare a profesiei medicale pentru ca membrii sai sa progreseze profesional si uman, in toate specialitatile, precum si la toate nivelurile si titlurile profesionale.

“Vom continua si actiunile de educatie pentru sanatate, deoarece toti vedem cat de important este nivelul de educatie in sanatate la nivelul intregii societati.”, a mai adaugat Prof. univ. dr. Daniel Coriu, care a multumit medicilor pentru incredere.

Etichete: CMR, Dr. Daniel Coriu, programe de preventie sanatate

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: