Daniel Coriu: Hepatitele reprezinta o amenintare grava la adresa sanatatii publice

28/07/2021
Daniel Coriu: Hepatitele reprezinta o amenintare grava la adresa sanatatii publice

Daniel Coriu: Hepatitele reprezinta o amenintare grava la adresa sanatatii publice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/coriu-hepatitele-reprezinta-o-amenintare-grava-la-adresa-sanatatii-publice/

La fiecare 30 de secunde o persoana moare din cauza unei boli legate de hepatita! Este o cifra alarmanta si, intr-o perioada in care parca toata atentia se indreapta asupra pandemiei de COVID-19, Colegiul Medicilor din Romania doreste sa atraga atentia asupra pericolului pe care il reprezinta hepatitele nediagnosticate sau netratate: Hepatitele trebuie controlate si diagnosticate. Netratata, hepatita poate ucide!

Potrivit celui mai recent raport publicat de Institutul National de Sanatate Publica, in anul 2020 au intrat in sistemul national de supraveghere pentru hepatitele virale B si C un numar de 48 de cazuri, de aproape 5 ori mai putine fata de anul precedent (234), precizeaza CMR intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, evidentele sugereaza ca nu este vorba de o imbunatatire a situatiei, ci, din contra, o deteriorare, pentru ca numarul de cazuri a fost mic doar din cauza testarii reduse.

In aceste conditii, Colegiul Medicilor din Romania cere tuturor factorilor implicati sa depuna eforturi pentru cresterea testarii si diagnosticarii cazurilor de hepatite si pentru asigurarea de tratament de ultima generatie pentru pacienti.

“Hepatitele, in special B si C, reprezinta o amenintare grava si puternica la adresa sanatatii publice. Este ingrijorator faptul ca, din informatiile disponibile nu numai in Romania, ci la nivel european si chiar global, majoritatea covarsitoare dintre cei care traiesc cu boala raman nediagnosticati. Fara diagnostic, nu exista tratament, iar fara tratament, speranta de viata scade considerabil. Astfel, preventia, diagnosticarea si tratarea hepatitelor trebuie sa fie o prioritate in tara noastra. Numai astfel putem rupe cercul vicios care a fost si mai mult strans de pandemia de COVID-19”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, potrivit unui comunicat de presa.

Ziua de 28 iulie a fost declarata, inca din 2008, Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitei, la initiativa Aliantei Mondiale pentru Hepatita.

Data nu este aleasa intamplator, ci este un omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B. Tema de anul acesta este Hepatita nu poate astepta!, pentru ca nici pacientii cu hepatita nu pot astepta.

Etichete: hepatita, hepatita B, hepatita C, diagnosticare hepatita, tratament hepatita, daniel coriu cmr

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: