Coriu: Conditionarea actului medical de plata informala este o practica inacceptabila

23/01/2023
Coriu: Conditionarea actului medical de plata informala este o practica inacceptabila

Coriu: Conditionarea actului medical de plata informala este o practica inacceptabila

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/coriu-conditionarea-actului-medical-de-plata-informala-este-o-practica-inacceptabila/

Conditionarea actului medical de plata informala este o practica inacceptabila, pe care Colegiul Medicilor din Romania o condamna cu fermitate, transmite Prof. dr. Daniel Coriu, Presedintele Colegiul Medicilor din Romania.

In contextul informatiilor aparute in spatiul public si care fac referire la ancheta in curs demarata sub acuzatia de „luare de mita si dare de mita” in cadrul Sectiei de oncologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta „Sfantul Ioan cel Nou” din Suceava, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a facut o serie de precizari.

“Colegiul Medicilor din Romania sustine ca orice demers juridic sa se realizeze potrivit procedurilor si legilor in vigoare, pentru o clarificare a situatiei, sub toate aspectele ei. In contextul mai sus mentionat, conducerea CMR reitereaza modul in care se raporteaza la situatii de tipul celor descrise in comunicarea oficiala realizata de organele de ancheta si de institutiile abilitate sa demareze si sa deruleze astfel de actiuni – fara a se pronunta asupra vinovatiei inculpatului, asa cum este acesta mentionat in comunicatul public – si anume faptul ca sustinem si promovam toleranta zero fata de orice act de coruptie, in orice forma a sa, fie ca discutam despre sume de bani, bunuri sau alte beneficii, in forma continuata sau unica, la solicitarea furnizorului de servicii medicale sau la initiativa pacientului.”, precizeaza CMR intr-un comunicat de presa.

„Conditionarea actului medical de plata informala este o practica inacceptabila, pe care Colegiul Medicilor din Romania o condamna cu fermitate. Trebuie sa subliniez faptul ca, in acest moment, medicii au salarii mari si nu exista niciun motiv pentru ca ei sa accepte platile informale.”, sustine Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu, Presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Potrivit sursei citate, Eurobarometrul publicat in vara anului trecut ne indica faptul ca plata informala exista si este oferita de pacienti in doua situatii diferite:

1. Recunostinta

“Putem accepta faptul ca un pacient isi poate manifesta recunostinta fata de medicul sau pentru ingrijirea primita, pentru ca medicul i-a salvat viata, dar aceasta recunostinta trebuie limitata la ceva simbolic, nu plata informala. Actul medical este ceva nobil, un ajutor oferit unui om in suferinta. Prin urmare, pe de o parte, plata informala va arunca o lumina nefavorabila asupra actului medical. Pe de alta parte, aceste manifestari de recunostinta – ciocolata, cafea, miere etc. – pot fi considerate probe pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata. Rugam pacientii sa renunte la aceasta practica pentru a evita expunerea medicului la aceste riscuri.”, mai precizeaza CMR.

2. In cea de a doua situatie, pacientul doreste mai multa atentie din partea medicului, vrea sa fie sigur ca medicul va face totul pentru sanatatea sa.

“Este o perceptie gresita a pacientului. Daca pacientul simte acest lucru, ceva nu este in regula in relatia medic – pacient. In acest caz, trebuie sa ceara o alta opinie si avem o multitudine de alternative, nu exista monopol. Un medic bun este un medic care acorda maxima atentie pacientului sau. Daca pacientul simte ca nu are aceasta atentie, pe care o merita, trebuie sa schimbe medicul, nu sa ofere plati informale.”, a mai precizat conducerea Colegiului Medicilor din Romania, care a subliniat ca promoveaza o relatie corecta medic – pacient, bazata pe incredere si respect reciproc.

Etichete: conditionarea actului medical, platile informale, daniel coriu, cmr

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: