Coriu (CMR): Actuala lege a malpraxisului medical nemultumeste pacientii si medicii

27/11/2023
Coriu (CMR): Actuala lege a malpraxisului medical nemultumeste pacientii si medicii

Coriu (CMR): Actuala lege a malpraxisului medical nemultumeste pacientii si medicii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/coriu-cmr-actuala-lege-a-malpraxisului-medical-nemultumeste-pacientii-si-medicii/

Daniel Coriu, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), a afirmat, luni, ca actuala lege a malpraxisului medical nemultumeste atat pacientii, cat si medicii, pentru ca nu se simt protejati de asigurarea civila pe care o platesc in mod obligatoriu.

“Actuala lege a malpraxisului medical nemultumeste pacientii, dar si medicii, pentru ca noi nu ne simtim protejati de asigurarea civila pe care o platim in mod obligatoriu. In studiul nostru, realizat in primavara acestui an, un studiu cu peste 8.000 de medici respondenti, 87% din colegi considera ca asigurarile nu acorda despagubiri in mod real. O alta tema pusa in discutie se refera la nevoia de schimbare a cadrului de reglementare, inclusiv clarificarea conditiilor in care medicul poate raspunde din punct de vedere penal pentru greseli medicale. Unde incepe vinovatia penala, care este limita intre culpa profesionala si culpa penala. De asemenea, 70% din medici declara ca simt o teama mare si foarte mare privind posibilitatea reala de a fi angrenati intr-o procedura de cercetare sau proces de malpraxis. Acest procent ajunge la 78% in cazul medicilor sub 50 de ani, consecinta directa este medicina defensiva”, a declarat Coriu, la o dezbatere privind necesitatea modificarii Legii nr. 95/2006 si a elaborarii unei noi legi privind polita de malpraxis, potrivit Agerpres.

In context, avocata CMR Nicoleta Popescu a mentionat ca proiectul supus dezbaterii isi propune ca un pacient care apreciaza ca a fost victima unui caz de malpraxis sa poata sa depuna o cerere de despagubire la asiguratorul care a emis o polita de asigurare pentru acel cadru medical si sa aiba garantia ca va obtine despagubiri intr-un termen rezonabil de la asigurator, ‘pentru ca el este cel care trebuie sa plateasca acea despagubire daca medicul si-a incheiat polita’.

“Prin urmare, chemat in judecata trebuie sa fie asiguratorul, iar medicul trebuie sa poata avea acea calitate procesuala care sa-i permita sa se apere din punct de vedere profesional (…). insa, sa nu fie cu sabia deasupra capului ca va plati practic aceasta despagubire. Proiectul nostru isi propune a diferentia practic specialitatile medicale, in sensul in care, ca fiecare specialitate medicala, in functie de riscul profesiei specialitatii, sa aiba o limita de asigurare diferentiata, astfel incat pacientul sa fie asigurat ca la acea limita minima pe care o prevede proiectul de lege, va obtine acea despagubire”, a avocata CMR, potrivit sursei citate.

Ea a adaugat ca medicul are calitatea de intervenient fortat in proces, adica este parte in proces, poate propune probe, isi poate face apararea, ‘dar nu poate fi obligat sa achite vreo despagubire’.

“Avem o situatie pe care trebuie sa o discutam deschis, in acea prevedere legala se mentioneaza ca tot ceea ce trece de plafon minim va raspunde medicul, pentru ca asa e corect si normal”, a mai sustinut avocata.

In replica, presedintele Comisiei pentru sanatate, Adrian Streinu Cercel, a subliniat ca medicul ar trebui sa aiba asigurare CASCO si nu RCA, daca se doreste scoaterea din discutie a medicinei defensive.

“Inteleg ca, daca cineva e nemultumit de ceea ce i s-a dat, cheama in judecata doctorul si ala este direct raspunzator sa plateasca diferenta. Daca vrem sa scoatem din discutie medicina defensiva, trebuie sa aiba asigurare CASCO si nu RCA (…). Nu vreau doar un RCA, vreau un CASCO de la inceput, daca vrem sa discutam de scoaterea din discutie a medicinei defensive. Altfel, nu se intampla nimic, acum avem asigurari care nu asigura, mai facem alt tip de asigurare care nu va asigura nimic si asiguratorul se va stradui sa puna piedici, in asa fel incat sa scoata si aia, si aia si aia, ca sa nu plateasca nimic”, a afirmat si medicul Adrian Streinu Cercel.

Potrivit reprezentantilor CMR, proiectul in discutie isi propune sa efectueze o interventie majora, nu doar la nivel legislativ, prin operarea de modificari pe legea-cadru privind reforma in domeniul sanatatii, ci si la nivel structural si conceptual cu privire la abordarea problematicii malpraxisului medial in Romania.

Etichete: legea malpraxisului, proiect legea malpraxisului, daniel coriu, CMR

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: