Copiii cu HIV-SIDA risca sa ramana fara tratament

16/03/2015

Copiii cu HIV-SIDA risca sa ramana fara tratament

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/copiii-cu-hiv-sida-risca-sa-ramana-fara-tratament/

COPII-HIVCopiii bolnavi de HIV-SIDA risca sa ramana fara tratamentul atat de necesar lor, sirop antiretroviral, pentru ca stocul mai ajunge doar pentru circa doua saptamani.

“Suntem ingrijorati. Nu stim ce se va intampla din aprilie cu programul national pentru HIV/SIDA. Ministerul Sanatatii a anuntat ca programul are prevazuta suma de 304 milioane de lei pentru acest an, si ca pentru primul trimestru s-au dat 71 de milioane lei, credite de angajament. Nu am vazut nimic pe hartie, programele abia se dezbat”, a spus Iulian Petre, director executiv Uniunia Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)

Bolnavii se tem ca finantarea pentru programul HIV/SIDA ar putea intarzia si ca odata cu scaderea preturilor, multe medicamente ar putea disparea de pe piata romaneasca.

“In acest an, aproape jumatate dintre spitale au avut probleme in privinta stocurilor de medicamente. Desi spitalele aveau obligatia sa aiba stocuri de medicamente si pentru ianuarie, unele nu au avut pentru ca au intarziat redactarea actelor. Ar trebui ca achizita acestor medicamente sa se faca, asa cum a mai fost, centralizat “, a mai declarat Iulian Petre.

De altfel, si Dr. Mariana Mardarescu de la Institutul National de Boli Infectioase “Matei Bals” din Bucuresti, a spus ca nu ar fi de acceptat lipsa tratamentului profilactic pentru copii in Romania anului 2015.

“Da, adevarata problema ar fi lipsa siropurilor antiretrovirale. Aceasta nu trebuie sa existe in Romania pentru ca avem populatie tanara si trebuie asigurat tratamentul. Si asa sunt probleme ca, dupa ani de zile de tratament, cateva sute renunta sa isi mai ia medicatia. Oboseala terapeutica este foarte accentuata la poluatia tanara, care dupa zeci de ani a sperat sa se vindece. Dar tratamentul dureaza toata viata, de aceea nu trebuie sa ajunga in situatia de a nu primi tratament”, a declarat dr. Mariana Mardarescu, conform Mediafax.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Medicii sunt pregatiti pentru valul patru (Prefectul Capitalei)

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela

Pfizer: A treia doza de vaccin produce de 5 ori mai multi anticorpi impotriva variantei Delta

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a lansat Ghidul asiguratului