Contraindicatii pentru supozitoarele care contin derivati terpenici

11/10/2011

Contraindicatii pentru supozitoarele care contin derivati terpenici

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/contraindicatii-pentru-supozitoarele-care-contin-derivati-terpenici/

Reprezentantii Agentiei Europene a Medicamentului propun adaugarea unor noi contraindicatii pentru supozitoarele care contin derivati terpenici.

S-a luat aceasta decizie in urma unei analize efectuate de specialistii de la Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP). Potrivit acestora, medicamentele antitusive pe baza de derivati terpenici nu mai sunt recomandate pentru utilizare la copiii sub 30 de luni, copiii cu antecedente de convulsii febrile sau la sugari si copii mici, exista un risc ca aceste medicamente sa induca tulburari neurologice, in special convulsii.

Supozitoarele care contin derivati terpenici contraindicata la copiii sub 30 de luni

“Comitetul a concluzionat ca, la sugari si copii mici, exista un risc ca aceste medicamente sa induca tulburari neurologice, in special convulsii si a recomandat ca utilizarea acestora sa fie contraindicata la copiii sub 30 de luni si la cei cu antecedente de epilepsie sau convulsii febrile. Comitetul a concluzionat totodata ca exista un risc ca aceste medicamente sa determine leziuni locale anorectale (formatiuni precanceroase in anus sau rect) si a recomandat contraindicarea utilizarii acestora la copiii cu istorie recenta de leziune anorectala”, se arata intr-un comunicat de presa al Agentiei Europene a Medicamentului.

Sesizarile in ceea ce priveste realizarea unor noi contraindicatii au inceput dupa ce agentia franceza de reglementare in domeniul medicamentelor si-a exprimat ingrijorarea cu privire la siguranta supozitoarelor care contin derivati terpenici, in special la riscul de aparitie a unor efecte secundare neurologice grave, precum convulsiile la copiii mici.

In Uniunea Europeana, supozitoarele care contin derivati terpenici sunt autorizate prin procedura nationala si sunt disponibile fara prescriptie medicala in Belgia, Franta, Luxemburg, Finlanda, Italia, Portugalia si Spania, sub diferite denumiri comerciale.

Autor: Oana Ciornia

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: