Contractul-cadru privind reglementarea conditiilor acordarii asistentei medicale, aprobat de Guvern

26/03/2015

Contractul-cadru privind reglementarea conditiilor acordarii asistentei medicale, aprobat de Guvern

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/contractul-cadru-privind-reglementarea-conditiilor-acordarii-asistentei-medicale-aprobat-de-guvern/

senat-camera-deputatilorMiercuri, 25 martie, printr-o Hotarare de Guvern au fost aprobate pachetele de servicii si Contractul-cadru privind reglementarea conditiilor acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 – 2015.

Actul normativ adoptat de Executiv aduce o serie de noutati:

–         In ceea ce priveste pachetul minimal – pachet acordat pentru situatiile in care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat

–         Asistenta medicala primara – au fost introduse serviciile de preventie – respectiv “consultatie preventiva”.

Asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice –  consultatiile pentru supravegherea evolutiei sarcinii si lehuziei – se acorda o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si o consultatie in primul trimestru de la nastere. Aceasta prevedere a fost introdusa pentru a stabili periodicitatea acordarii acestui tip de servicii.

Asistenta medicala spitaliceasca – intre criteriile pe baza carora se efectueaza internarea pacientilor in regim de spitalizare de zi a fost introdus criteriul epidemiologic pentru bolnavii care necesita tratament in afectiuni care nu necesita izolare. In prezent, exista doar criteriul de urgenta medico-chirurgicala. Modificarea are scopul asigurarii accesului la servicii medicale cu impact asupra sanatatii publice. (de exemplu tratamentul rabiei)

Asistenta medicala primara

 In pachetul de baza au fost introduse serviciile de administrare de medicamente – intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, dupa caz, acordate asiguratilor de pe lista proprie a medicului de familie, in timpul programului de lucru in cabinet.

S-a dublat numarul maxim de consultatii la domiciliu ce pot fi acordate lunar de catre medicii de familie, respectiv de la 21 la 42.

De asemenea, s-a extins categoria pacientilor pentru care se acorda aceste consultatii.

Astfel, consultatiile la domiciliu se acorda asiguratilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanenta sau  invaliditate temporara, asiguratilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor  0 – 1 an,  copiilor cu varsta 0-18 ani cu boli infecto-contagioase si lehuzelor.

In prezent, consultatiile la domiciliu sunt  acordate  asiguratilor nedeplasabili, copiilor 0 – 1 an, copiilor cu varsta 0 – 18 ani cu boli infectocontagioase, lehuzelor.

 Pentru a creste accesul persoanelor asigurate la serviciile medicale, spirometria a fost introdusa  in cadrul serviciilor aditionale ce pot fi acordate de medicii de familie.

Asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice

Sunt mentionate in mod expres serviciile de supraveghere a sarcinii si lehuziei – o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si o consultatie in primul trimestru de la nastere.

 In cadrul consultatiilor de planificare familiala au fost introduse evaluarea si monitorizarea statusului genito – mamar si  tratamentul complicatiilor.

De asemenea, creste de la doua la patru numarul consultatiilor care se acorda anual fiecarui asigurat.

 Conform noului contract creste numarul consultatiilor medicale de specialitate care pot fi acordate  pentru afectiuni cronice, pentru una sau mai multe boli cronice monitorizate in cadrul aceleiasi specialitati: se acorda trimestrial patru consultatii fiecarui asigurat, dar nu mai mult de 2 consultatii pe luna. In prezent se acorda o consultatie pe luna sau pe trimestru pe asigurat, dupa caz.

 Tratamente si terapii noi:

   -recoltare material bioptic

   -tratament postoperator al plagilor abdominale, al interventiilor chirurgicale dupa cezariana, sarcina extrauterina operata, histerectomie, endometrioza

  – terapii de genetica medicala – sfat genetic

 Lista serviciilor de sanatate conexe actului medical a fost modificata prin introducerea de servicii noi, eliminarea / inlocuirea unor servicii:

  -la specialitatea neurologie si neurologie pediatrica s-a introdus un serviciu nou: psihoterapie pentru copii si adulti

   -la specialitatea  psihiatrie pediatrica au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburari din spectrul autist.

  Medicina dentara

 Si in ceea ce priveste stomatologia sunt, de asemenea, o serie de modificari.

Au fost extinse o serie de servicii care se acorda in prezent numai copiilor cu varsta de pana la 18 ani tuturor asiguratilor, indiferent de varsta, respectiv: element acrilic, element metalo-acrilic si reconstituire coroana radiculara.

 Proteza acrilica mobilizabila pe arcada se acorda o data la 5 ani (in prezent, se acorda o data la 10 ani)

 Servicii paraclinice noi:

    examen radiologic articulatii sacro-iliace

    ecografie transrectala

    Computer Tomograf (CT) buco-maxilo-facial nativ

    CT mastoida

    CT sinusuri

    CT hipofiza cu substanta de contrast

    CT buco-maxilo-facial nativ si cu substanta de contrast                         

    Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) sinusuri

    RMN hipofiza cu substanta de contrast

    RMN abdominal cu substanta de contrast si colangio RMN

    Colangio RMN                                                

 Asistenta medicala spitaliceasca

Pentru  asistenta medicala spitaliceasca in regim de spitalizare continua a fost prevazut un nou criteriu de internare, respectiv internarea bolnavilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata.

 Ingrijiri medicale la domiciliu

A fost revizuit pachetul de servicii de baza prin introducerea unui nou serviciu: kinetoterapie individuala;

Dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale in ambulatoriu au fost facute unele modificari in sensul actualizarii listei dispozitivelor medicale.

Au fost introduse dispozitive noi si au fost excluse cele a caror utilizare nu mai este recomandata,astfel incat sa fie imbunatatit accesul asiguratilor la dispozitive medicale destinate recuperarii.

 Actul normativ aprobat de Guvern include si o serie de noutati privind conditiile asigurarii asistentei medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale.

Tot potrivit noilor reglementari, schimbarea medicului de familie se face pe baza cardului national de asigurari sociale de sanatate si a cererii de inscriere prin transfer.

Pentru persoanele carora nu le-a fost emis cardul sau care din motive religioase sau de constiinta refuza cardul national sau pentru persoanele carora li se va emite card national duplicat, precum si pentru copii 0-18 ani, schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de inscriere prin transfer.

 

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: