Contractul cadru 2016-2017: Incredibil, dar adevarat!

17/06/2016

Contractul cadru 2016-2017: Incredibil, dar adevarat!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/contractul-cadru-2016-2017-incredibil-dar-adevarat/

MEDIC-COCA2016-2017Pe site-ul Ministerului Sanatatii a aparut comunicatul de presa prin care suntem informati ca:

“Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de astazi (16.06.2016) noul Contract Cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 – 2017. Hotararea de Guvern 161 / 2016 va intra in vigoare la data de 1 iulie 2016.” (https://www.formaremedicala.ro/noul-contract-cadru/)

Nu ma voi referi la faptul ca Guvernul a aprobat un act normativ fara sa fie pus, conform legii, pe transparenta decizionala, cu alte cuvinte anuntat si dezbatut cu 30 de zile inainte de a fi promulgat, nici la faptul ca doar cu 2 saptamani inaintea contractarii nu stim ce vom semna, ci, la una din informatiile primite prin acest Comunicat de presa:

“De asemenea, se are in vedere suplimentarea valorii platilor pentru medicina de familie si tratamentul ambulator asa incat aceste categorii de personal medical sa se armonizeze cu prevederile Ordonantei de Urgenta privind salarizarea in sectorul bugetar.”

Fraza are doua informatii importante:
1.    “Se are in vedere suplimentarea valorii platilor”. Cu alte cuvinte, suntem anuntati ca ” se are in vedere”, deci, nu este sigura “suplimentarea valorii platilor pentru medicina de familie”. Ce inseamna asta? Ca va creste bugetul pentru medicina de familie, lucru pe care toti reprezentantii nostrii l-au cerut de la aflarea bugetului pe 2016? Nuuu! „Valoarea platilor”, la noi, inseamna valoarea punctului. Deci, va creste valoarea punctului. Da, de la 4 si 1,9 cat este acum, la 4,05 cu 1,9 cat a fost aprobat prin HG-ul prorogat, la 4,3 cu 2, cat, se pare caci nu stiu sigur, este semnat acum. Asta, teoretic, inseamna ca, implicit, va creste si bugetul pentru a putea fi sustinuta aceasta crestere a „valorii platilor”. Este asa? Sa vedem ce spun cifrele: in trim I 2016, a fost o regularizare ridicola de 18 bani la PC si 0 la SM. In urma acestei regularizari nu s-a cheltuit toata suma din trimestru I. In trimestrul II, mai mult ca sigur, scenariul se va repeta si iar vom avea o regularizare simbolica sau nu va fi deloc. Si de aici raman niste bani. Urmeaza trimestrele III si IV unde, dupa calculele celor de la CNAS, vor fi suficienti bani pentru a fi acoperite valorile de punct din … bugetul alocat prin fila de buget 2016. Cu alte cuvinte, NU VA EXISTA O SUPLIMENTARE DE BUGET PE NOUL CONTRACT. Din calculele mele, daca in trimestrele I si II valorile de punct sunt 4,18 si 1,90, iar in trimestrele III si IV valorile de punct sunt 4,30 si 2, din bugetul alocat, scazand si regularizarea din trim IV 2015, le mai raman de la noi 12,85 milioane lei. Economii! Pentru CNAS. Cu alte cuvinte stimati colegi, NU EXISTA NICI O SUPLIMENTARE DE BUGET.

2.    “asa incat aceste categorii de personal medical sa se armonizeze cu prevederile Ordonantei de Urgenta privind salarizarea in sectorul bugetar”. Cu alte cuvinte cei de la CNAS si MS recunosc ca prin aplicarea noii grile de salarizare cresc cheltuielile de functionare ale cabinetelor prin cresterea salariilor asistentilor, dar asta se va face prin reducerea venitului net al medicului titular. Ceea ce ma sperie cel mai tare este ca urmeaza ca MS ar putea sesiza inspectoratele teritoriale de munca pentru a vedea daca ne-am aliniat noilor cresteri de salarii la asistente. Am experienta ministrului Cinteza care a facut cerere la ANAF sa controleze cabinetele medicale.  Nu conteaza ca veniturile medicilor, pe bugetul actual, nu se “armonizeaza cu prevederile OUG privind salarizarea”. Pe cei de la ITM ii va interesa contractele de munca cu asistentii, iar atunci sa vedeti ce amenzi vor fi!

 

Autor: Catalin Petrencic

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Presedintele Iohannis a semnat decretul de numire a Ioanei Mihaila in functia de ministru al Sanatatii

S-a aprobat solicitarea DNA pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Sanatatii, Florian Bodog

Klaus Iohannis: Sunt foarte multumit de cum a decurs campania de vaccinare pana acum

Ioana Mihaila, noua propunere pentru conducerea Ministerului Sanatatii

EMA, despre vaccinul anti-Covid Johnson & Johnson: Beneficiile depasesc riscurile