Stiri medicale

Contraceptivele combinate si tromboembolismul venos

Data ultimei actualizari: 12/02/2013

In urma numeroaselor articole aparute in presa privind asocierea contraceptivelor combinate cu aparitia tromboembolismului venos (prezenta de cheaguri in vene), Agentia Europeana a Medicamentelor (EMA) isi actualizeaza recomandarile referitoare la contraceptive.

Astfel, intr-un comunicat al EMA , se arata ca utilizarea contraceptivelor combinate este asociata cu un risc foarte scazut de aparitie a trombilor, iar acesta difera in functie de tipul de contraceptive combinate. Aceste medicamente sunt in mod constant si riguros tinute sub stricta monitorizare.

In prezent nu exista noi dovezi care sa sugereze aparitia unei modificari a profilului de siguranta a contraceptivelor combinate de pe piata. Prin urmare, nu exista nici un temei pentru incetarea utilizarii contraceptivelor de catre femei.

Reteaua europeana de reglementare in domeniul medicamentului detine un sistem solid de gestionare a problemelor de siguranta in domeniul medicamentelor. Prin intermediul acestui sistem orice noua dovada in ceea ce priveste problemele de siguranta aparuta intr-un stat membru al Uniunii Europene (UE) trebuie adusa la cunostinta Agentiei in vederea evaluarii și luarii de decizii adecvate pentru protejarea pacientilor din intreaga UE.

La momentul actual, niciun stat membru nu a informat EMA cu privire la existenta de noi dovezi referitoare la aparitia tromboembolismului venos asociat cu utilizarea contraceptivelor combinate.

 

Stire realizata de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.