Consumul de alcool la copii si adolescenti, stimulat de vizionarea acestui comportament in filme

05/03/2012

Consumul de alcool la copii si adolescenti, stimulat de vizionarea acestui comportament in filme

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/consumul-de-alcool-la-copii-si-adolescenti-stimulat-de-vizionarea-acestui-comportament-in-filme/

consum alcool copii adolescenti filmeFrecventa cu care scenele de consum de alcool apar in filmele vizionate de copiii si adolescenti ar putea mari sansele ca acestia sa abuzeze la randul lor de alcool, arata un nou studiu realizat in sase tari europene. Desi legatura intre prezentarea consumului de alcool drept un comportament matur poate starni admiratia in randul adolescentilor si copiilor, unii putand copia acesta activitate a adultilor, legatura cauzala intre vizionarea de filme si posibilitatea de a consuma cantitati mari de alcool nu a fost demonstrata definitiv.

Cel mai recent studiu in domeniu a fost realizat de Reiner Hanewinkeln de la Institutul de Cercetare in Sanatate si Terapie din Kiel si are la baza un chestionar la care au raspuns 12,000 de elevi din scolile generale din Germania, Islanda, Italia, Olanda, Polonia si Scotia.
Copii si adolescenti au fost rugati sa bifeze fileme (dintr-o lista de 50 de filme extrem de popualre in perioada 2004-2009) pe care le-au vazut, apoi au fost rugati sa indice daca au consumat alcool in exces (minim cinci bauturi diferite la o singura ocazie, iesire in club, petrecere sau alt astfel de eveniment).

Dintre filmele alese de cercetatori, 86% contineau cel putin o scena in care adultii consumau bauturi alcoolice. 27% dintre respondenti au declarat ca au baut cantitati mari de alcool cel putin o data. Mai mult, 40% dintre cei care vizionasera numarul cel mai mare de filme abuzasera de alcool, in timp ce doar 10 pana la 20% dintre cei cu un numar mai mic de filme vizionate consumasera cantitati mari de bauturi alcoolice.

Chiar daca nu s-a putut determina daca vizionarea a precedat consumul de alcool, Reiner Hanewinkeln a declarat ca numarul mare de filme in care se consuma bauturi alcoolice este una dintre cauzele care determina acest comportament la adolescenti si la copii.

„Adolescentii au vizionat mii de scene in care personajele fumeaza sau consuma alcool, iar acest fapt le defineste atitudinile, ei considerand aceste comportamente drept comportament normal pentru adulti,’ a explicat Hanewinkel.  „Copiii se duc sa vada un film si nu declara la iesirea din cinematograf ca vor merge sa bea ceva. Dar peste o saptamana, o luna mai tarziu, influenta imaginilor s-ar putea sa ramana in mintea lor.”

Cercetatorii care sustin ca legatura cauzala nu poate fi dovedita asa de usor, fiind nevoie de mai multe studii aprofundate, sustin ca parintii pot lua diverse masuri pentru a ajuta la reducerea consumuli de alcool in randul tinerilor. Este extrem de important ca parintii sa nu abuzeze de alcool si sa le impuna copiilor ore stricte de ajung acasa.

Autor: Alina Popescu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Medicii sunt pregatiti pentru valul patru (Prefectul Capitalei)

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela

Pfizer: A treia doza de vaccin produce de 5 ori mai multi anticorpi impotriva variantei Delta

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a lansat Ghidul asiguratului