Constatarea decesului si eliberarea Constatatorului de deces la persoanele asigurate sau neasigurate, inscrise la alt medic de familie

29/06/2017

Constatarea decesului si eliberarea Constatatorului de deces la persoanele asigurate sau neasigurate, inscrise la alt medic de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/constatarea-decesului-si-eliberarea-constatatorului-de-deces-la-persoanele-asigurate-sau-neasigurate-inscrise-la-alt-medic-de-familie/

Frecvent s-au pus intrebarile: Cine elibereaza Certificatul Constatator de deces? Cum este decontat acest serviciu medical? Normele Contractului-Cadru fac referire la:

PACHETUL MINIMAL – se adreseaza persoanelor NEASIGURATE:

1.6. Activitatile de suport – examinare pentru constatarea decesului cu sau fara eliberare de acte medicale: eliberarea certificatului medical constatator al decesului, cu exceptia situatiilor de suspiciune care necesita expertiza medico-legala, conform Ordinului ministrului justitiei si ministrului sanatatii nr. 1134/C-255/2000 pentru aprobarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale.

NOTA: Se deconteaza un serviciu – consultatie – examinare pentru constatarea decesului, indiferent daca s-a eliberat sau nu certificatul constatator de deces unui neasigurat inscris sau nu pe lista medicului de familie.

PAHETUL DE BAZA – se adreseaza persoanelor ASIGURATE INSCRISE:

1.5. Activitati de suport – certificat medical constatator al decesului, ca urmare a examinarii pentru constatarea decesului, cu exceptia situatiilor de suspiciune care necesita expertiza medico-legala, conform Ordinului ministrului justitiei si ministrului sanatatii nr. 1134/C-255/2000 pentru aprobarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale.

In aceste doua situatii serviciul este decontat de Casa de Asigurari: pentru neasiguratul inscris sau nu pe lista medicului de familie si pentru asiguratul inscris pe lista acelui medic de familie.

Mai exista o alta situatie: persoana asigurata sau nu din localitatea X, inscrisa la un anumit medic de familie, se afla temporar in alta localitate, unde decedeaza si unde sunt alti medici de familie.

Intrebarea 1: Cine constata decesul si elibereaza Constatatorul de deces

Intrebarea 2: Cine deconteaza acest serviciu pentru ca acel pacient se afla in alta situatie decat cele expuse in contractual cadru.

1: Cine constata decesul si elibereaza Constatatorul de deces? Conform Ordinului 1134/2000, constatarea, Articolul 45 (1) Decesul unei persoane sau al unui nou-nascut, indiferent de cauza mortii, poate fi constatat numai de catre un medic care are dreptul de libera practica.

(2) Certificatul de deces se elibereaza numai dupa aparitia semnelor de moarte reala si numai dupa trecerea a 24 de ore de la deces.

(3) Eliberarea certificatului de deces nu se poate face fara examinarea externa a cadavrului de catre medic. In cazul constatarii, cu aceasta ocazie, a unor situatii prevazute la art. 34 alin. (2)- cauza mortii nu este cunoscuta – medicul are obligatia sa refuze eliberarea certificatului de deces si sa solicite organelor judiciare o autopsie pentru elucidarea cauze.

Cu alte cuvinte, orice alt medic de familie, altul decat cel la care persoana a fost inscrisa, poate constata decesul si elibera certificatul constatator de deces. Inregistrarea decesului se face la serviciul de stare civila al primariei in raza careia s-a produs acesta.

2: Cine deconteaza acest serviciu? Pentru ca in Co-Ca aceasta situatie nu este prevazuta, serviciul de constatare si eliberare certificate de deces se face contra-cost, conform tarifelor afisate la cabinet, cu eliberare de chitanta.

 

Autor: Catalin Petrencic

2 Comentarii

  1. Pîrvu Tița says:

    Bună ziua!Cine trebuia sa mi elibereze certificatul constatator la Craiova?

  2. Pașcanu Victoria says:

    Cum as putea obține o copie a certificatului constatator de deces sau o dovadă întrucât nu am făcut vreo copie?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: