Constantin Carstea, vicepresedintele CMR – Medicii de familie vor fi sanctionati daca vor transcrie retete in aceste conditii

20/05/2014

Constantin Carstea, vicepresedintele CMR – Medicii de familie vor fi sanctionati daca vor transcrie retete in aceste conditii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/constantin-carstea-vicepresedintele-cmr-medicii-de-familie-vor-fi-sanctionati-daca-vor-transcrie-retete-aceste-conditii/

confpresaLa conferinta de presa organizata de Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), Constantin Carstea, vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a precizat ca medicii de familie nu vor mai putea transcrie retete pe baza unor scrisori medicale venite din partea medicilor specialisti care nu au contract cu CNAS.

Constantin Carstea: Daca pana acum existau indicatii, de acum se vor impune sanctiuni

“Suntem total nepregatiti de la 1 iunie in privinta colaborarii intre medicina de familie si celelalte specialitati privind acele scrisori medicale care vin pe fituici de la colegii nostri din alte specialitati care nu au contract cu Casa de Asigurari sau din sistemul public care este in contract cu Casa de Asigurari si pe un petic de hartie se face trimitere la medicul de familie”, a precizat vicepresedintele CMR.

Constantin Carstea considera ca este nevoie de o informare publica la nivel national pentru ca atat medicii de familie si medicii specialisti, cat si pacientii, sa stie in ce conditii se pot prescrie retete pe baza recomandarilor medicale.

“Medicii care lucreaza in mediul privat si nu au contract cu Casa sa fie informati ca nu pot elibera scrisori medicale catre medicii de familie, iar spitalele si ambulatoriile de specialitate trebuie sa fie informate ca daca nu bifeaza rubrica respectiva cu eliberarati scrisoare medicala sau reteta nu va fi validat serviciul medical”, a explicat vicepresedintele CMR.

In riscograma, este nevoie de incadrarea intr-o categorie de boala

“Ca sa poti face o riscograma, trebuie sa ai niste criterii de incadrare intr-o anumita categorie de afectiune. Aceasta se obtine prin examen clinic, completat cu examen de laborator. Pentru examenul clinic pot fi elaborate niste criterii care automat sa fie bifate in momentul in care au fost identificate si in situatia in care exista suspiciune care sa te orienteze catre o anumita afectiune completezi cu investigatii de laborator ca sa lamuresti suspiciunea respectiva”.

Reprezentantii medicilor de familie explica faptul ca, in prezent, ei nu pot recomanda investigatii pentru un pacient aparent sanatos deoarece lipseste acel cod de boala care trebuie bifat.

Pentru a urmari inregistrarea video integrala a conferintei de presa SNMF in care a fost dezbatut pachetul de baza, click aici.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: