Consiliul Concurentei investigheaza posibile intelegeri pe piata imunoglobulinei

04/07/2018

Consiliul Concurentei investigheaza posibile intelegeri pe piata imunoglobulinei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/consiliul-concurentei-investigheaza-posibile-intelegeri-pe-piata-imunoglobulinei/

imunoglobuline

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind o posibila intelegere intre unele companii producatoare si detinatoare ale autorizatiilor de punere pe piata a imunoglobulinelor normale umane.

Un comunicat al institutiei mentionate mai multe companii farmaceutice europene, membre ale Asociatiei Companiilor Producatoare de Terapii cu Proteine Plasmatice (PPTA), asociatie care reprezinta interesele industriei.

Consiliul Concurentei precizeaza ca “investigatia vizeaza un posibil comportament anticoncurential ce consta in adoptarea unei strategii coordonate intre aceste companii, prin limitarea si intreruperea aprovizionarii pietei romanesti cu imunoglobulina umana normala, de catre aceste companii, cu scopul eliminarii taxei clawback si obtinerii unui cadru fiscal mai favorabil si, implicit, ameliorarii marjelor de profit.”

Imunoglobulina este o substanta fabricata din plasma din sangele uman, cu rol esential in sistemul imunitar al corpului uman. Imunoglobulina ataca substantele straine, cum ar fi bacteriile, si asista corpul in distrugerea lor. Imunoglobulinele normale sunt incluse pe lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind medicamentele esentiale.

În cadrul investigatiei, au fost efectuate simultan inspectii inopinate atat in Romania, cat si in Belgia si in Italia. Autoritatile de Concurenta din cele doua state au efectuat inspectii la sediile companiei Kedrion din Italia (Milano si Castelvecchio) si al PPTA din Bruxelles, in conditiile legale din aceste tari, la solicitarea Consiliului Concurentei din Romania, iar inspectorii romani de concurenta au asistat la desfasurarea acestora.

Atat in Belgia cat si in Romania, inspectiile inopinate sunt autorizate prin mandat judecatoresc si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate.

Autor: Anca Rusen

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: