Consiliul Concurentei a declansat o ancheta privind deseurile medicale

09/05/2019

Consiliul Concurentei a declansat o ancheta privind deseurile medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/consiliul-concurentei-a-declansat-o-ancheta-privind-deseurile-medicale/

Consiliul Concurentei a declansat o ancheta in sectorul deseurile medicale pentru a cunoaste in detaliu mecanismele structurale ale pietelor, relatiile contractuale existente intre diferiti actori ce desfasoara activitati in acest domeniu.

Potrivit unui comunicat, studiul autoritatii de concurenta a fost determinat de existenta unor conditii care sugereaza posibilitatea restrangerii concurentei pe piata deseurilor medicale, cum este gradul mare de concentrare a pietei si numarul redus de operatori economici autorizati pentru tratarea prin decontaminare la temperaturi scazute a deseurilor medicale periculoase si pentru eliminarea prin incinerare a deseurilor.

Ca urmare, in cadrul studiului, vor fi analizate conditiile structurale ale pietelor, relatiile contractuale existente intre diferiti actori ce desfasoara activitati in sectorul deseurilor medicale.

Astfel, se va verifica daca furnizorii autorizati si-au impartit zonele in care actioneaza si daca intrarea pe piata a altor operatori este blocata sau descurajata de catre furnizorii existenti,care au creat si dezvoltat o infrastructura in zona de interes.

De asemenea, se va analiza in ce masura furnizorii integrati (care ofera servicii pe intregul circuit al gestionarii deseurilor, incepand cu colectarea pana la tratarea/eliminarea lor) afecteaza pozitia concurentiala a firmelor care nu sunt integrate, oferind doar anumite servicii.

Ancheta sectoriala va cuprinde si o analiza comparativa amanuntita a legislatiei nationale si comunitare, avand in vedere ca acest domeniu este puternic reglementat, existand dispozitii pentru fiecare din etapele de parcurs in activitatea de gestionare a deseurilor medicale.

Deseurile medicale sunt deseurile rezultate din activitatile de prevenire, diagnostic si tratament desfasurate in unitatile sanitare.

Deseurile medicale pot fi de mai multe categorii: intepatoare-taietoare(ace, lame de bisturiu etc.), anatomo-patologice si partianatomice, deseuri infectioase, chimice, de medicamente citotoxice si citostaticeetc.In urma identificarii disfunctionalitatilor care afecteaza mediul concurential, Consiliul Concurentei va putea declansa investigatii privind posibila incalcare a legii ce se pot finaliza cu sanctiuni pentru companiile vinovate.

In acelasi timp, autoritatea de concurenta vapropune modificarea sau revizuirea reglementarilor existente, va emite clarificari sau atentionari catre mediul de afaceri sau administratia publica, cu scopul de a imbunatati eficienta economica a sectorului si de a proteja interesele consumatorilor.

Continut educational:

Conform datelor publicate de Eurostat, in anul 20161, cantitatea totala de deseuri inregistrata in UE 28 a fost de 2,5 miliarde tone, din care cele medicale reprezinta 36,8 milioane tone.

In Romania, au fost inregistrate 177,5 milioane tone, din care deseuri medicale 873,8 mii tone.

Conform legii, Consiliul Concurentei poate efectua, din proprie initiativa, investigatii privind un anumit sector economic atunci cand rigiditatea preturilor sau alte imprejurari sugereaza posibilitatea restrangerii sau denaturarii concurentei pe piata. Acest tip de instrument este utilizat atat de Comisia Europeana, cat si de alte autoritati nationale de concurenta, si nu vizeaza in mod direct incalcari ale legislatiei, se mai precizeaza in comunicatul citat.

Etichete: deseuri medicale, consiliul concurentei

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: