Consiliere online despre HIV/SIDA, oferita de medici specialisti

20/06/2013

Consiliere online despre HIV/SIDA, oferita de medici specialisti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/consiliere-online-despre-hivsida-oferita-de-medici-specialisti/

conferinte20131In prezent, un pacient cu HIV/SIDA are acces la un singur medic prin sistemul medical de stat. Ce se intampla in cazul in care apar probleme in comunicarea dintre medic si pacient? Pentru a veni in sprijinul pacientilor, Institutul “Prof. Dr. Matei Bals” a devenit gazda unor conferinte online in care specialisti cu reputatie nationala raspund intrebarilor pacientilor.

In Romania, sunt diagnosticate peste 11.581 de persoane infectate cu HIV/SIDA in viata (conform www.cnlas.ro, 31 decembrie 2012). Din fericire insa, in prezent, Romania este una dintre tarile cu o durata medie de supravietuire mare a pacientilor infectati cu HIV, ajungand ca pacientii tratati cu terapiile moderne sa traiasca peste 80 de luni de la diagnosticare (fata de 10 luni in anii 1990). Acest lucru este posibil numai cu o foarte buna cooperare intre medic si pacient care sa asigure o cat mai buna aderenta a acestuia la tratament.

Conferintele online au loc in perioada 18 iunie – 2 iulie 2013, in zilele de marti si joi, intre orele 14.00-16.00 si sunt accesibile pe portalul www.edumedical.ro pentru pacientii afectati de infectia cu HIV, cat si pentru cei care sunt interesati de acest subiect sau sunt apropiati de o persoana diagnosticata cu HIV/SIDA. Aceste conferinte online GARANTEAZĂ anonimitatea si confidentialitatea informatiilor venite din partea pacientilor.

Echipa de specialisti din cadrul Institutului National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” raspunde acestui proiect organizat de Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS), cu sprijinul Bristol-Myers Squibb, pe teme cum ar fi relatia medic-pacient, echilibrul emotional al pacientului, sarcina si rolul de parinte etc.

Dr. Mioara Predescu, Coordonator Centrul Roman HIV/SIDA al INBI Prof. Dr. Matei Bals, precizeaza ca “proiectul este unul benefic deoarece, prin intermediul lui, incercam sa facem inca un pas in schimbarea mentalitatii legate de comunicarea medic – pacient, trecand de la comunicarea centrata pe boala la comunicarea centrata pe pacient ( …) Raspunsul pacientilor implicati in proiect si interesul lor pentru acest tip de dezbatere, dovedesc pe deplin ca interventia noastra este una utila si acceseaza un canal de comunicare extrem de uzitat de generatia tanara, cea care are in cea mai mare masura, nevoie de raspunsuri la intrebari.

Conferintele on-line accesibilizeaza comunicarea medicala. Au avantajul imens ca reusesc sa ajunga la oameni acasa, garantand anonimitatea si respectarea vietii private, dar permitand exprimarea libera a opiniilor si intrebarilor pacientilor. ARAS spera sa extinda aceasta experienta de comunicare si catre alte domenii, cum ar fi prevenirea, consilierea sociala sau juridica.”, a declarat Liana Velica, Manager proiect in cadrul ARAS.

Tot prin platforma medicala www.edumedical.ro, peste 800 de pacienti cu HIV/SIDA au primit suport si raspunsuri la toate intrebarile adresate medicilor specialisti, in cadrul unei campanii pe acelasi subiect desfasurate anul trecut. Datorita tehnologiei folosite, pacientii beneficiaza de garantarea confidentialitatii si securitatii informatiilor, primind lamuriri cu privire la cele mai delicate aspecte ale acestei maladii.

Despre Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”

Datorita tehnicilor si metodelor moderne de diagnostic microbiologic, activitatii clinice, prin interpretarea si monitorizarea tratamentului bolilor infectioase, precum si prin competentele profesionale ale specialistilor, Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” asigura servicii medicale de inalta calitate pentru pacienti din toata tara.

In cadrul institutului, a fost infiintat in urma cu cinci ani Centrul Roman HIV/SIDA, ce monitorizeaza si evalueaza implementarea strategiei nationale, inclusiv alocarea si utilizarea resurselor existente. CRHS dezvolta si programe de educatie prin care sunt formati medici de planificare familiala si se implica activ in derularea campaniilor de informare, educare si comunicare cu privire la HIV/SIDA.

Despre Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS)

Organizatia non-guvernamentala ARAS a fost infiintata de un grup de tineri voluntari ce si-au propus sa informeze si sa ofere educatie tuturor categoriilor de populatie asupra percicolului reprezentat de SIDA si asupra mijloacelor de prevenire a infectiei cu HIV. Asociatia Romana Anti-SIDA promoveaza sprijinirea si apararea drepturilor si intereselor tuturor persoanelor infectate sau bolnave, oferind servicii de asistenta medicala, morala si psihologica.
SIDA Helpline – 0.800.800.033

Despre www.edumedical.ro

EduMedical.ro este un portal dedicat tuturor celor interesati in promovarea informarii si a educatiei in domeniul sanatatii, dezvoltate si implementat de DataCenterSolutions. Portalul de
comunicare si informare EduMedical.ro reprezinta unul dintre principalele site-uri din domeniul medical, la ora actuala, vizitat atat de publicul larg, cat si de medici.

Autor: Cristian Dorobantescu

3 Comentarii

  1. Georgiana says:

    Buna Seara!in urma cu o Luna am cunoscut pe cineva nu intelegeam de ce nu se apropie de mine si nici nu ma Saruta deja ieseam aproape in fiecare zi impreuna la un moment dat l,am intrebat lucrul asta si pana la Urma si,a facut curaj si mi,a zis ca are hiv de mic luase imediat dupa nastere initial eu I,am zis ca nu este o problema dar dupa o saptamana m,a Sarutat si a mai trecut Inca una si am incercat sa facem sex nu am reusit din momentul ala cv in mine s,a schimbat nu pot sa dorm cu gandul la ce se poate intampla desi chiar imi doresc un viitor cu el EU am 31 de ani el 32 ce trebuie sa stiu si cum pot sa ma protejez daca se va mai ajunge in punctul de a face sex ?este posibil sa avem o relatie normala sau nu?
    Va rog din suflet sa imi raspundeti .Multumesc!

  2. Flori says:

    Buna seara am fost diagnosticata cu HIV și sunt însărcinată în 26saptamani și mi sa spus că luni trebuie sa vin la dvs la spital (Matei Blas)pt consiliere și sunt cam speriată îmi poți explica ce o sa fac acolo și dacă medicamentele care va trebui sa le iau sunt scumpe

  3. Andrei says:

    Buna seara. Am avut un sex neprotejat cu o persoana. Dupa 5 zile a inceput sa ma doara gitul. Persoana a dat testul la hiv si a iesit negativ . Dar pe mine pina in prezen ma doare gitul deja de 2 saptamine si mor de frica ca sunt infectat

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: