Conferinta SNMF 2024 | Examenul clinico ecografic in practica medicala curenta in MF

16/04/2024
Conferinta SNMF 2024 | Examenul clinico ecografic in practica medicala curenta in MF

Conferinta SNMF 2024 | Examenul clinico ecografic in practica medicala curenta in MF

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/conferinta-snmf-2024-examenul-clinico-ecografic-in-practica-medicala-curenta-in-mf/

Programul Conferintei Nationale “Ziua Medicului de Familie 2024” (CNZMF 2024) de la Sinaia prinde contur. Sesiunile grupurilor de lucru din cadrul Societatii Nationala de Medicina Familiei (SNMF) vor puncta aspecte esentiale din practica de zi cu zi din cabinetul medicului de familie.

Conferinta SNMF de anul acesta are loc la Sinaia, in perioada 23 – 26 mai 2024 si se desfasoara in format hibrid, online si cu prezenta fizica. Inscrierile se fac AICI.

O sesiune care promite sa fie mai mult decat necesara pentru orice medic participant la conferinta este cea a Grupului de Excelenta Ecografia MF/Ultrasonografie al SNMF: Aplicatii POCUS (Point of Care Ultrasonografie) in pregatirea medicilor de familie la nivel european.

Cuvant introductiv al Grupului de Excelenta in Ultrasonografie al ASNMF

Examenul clinico ecografic in practica medicala curenta in medicina de familie.

Au trecut mai bine de 2400 de ani de practica medicala holistica in medicina clasica generala de la Hippocrates (c. 450—c. 380 B.C.E.) care a scris tratatul “Corpus Hippocraticum” ce cuprinde o multime de informatii despre metodologia biomedicala si ofera unul dintre primele coduri de etica profesionala valabile pana in prezent, cu reale beneficii in viata sau sanatatea pacientilor nostri cu percepte care se mentin mereu actuale.
Consideram ca a venit momentul ca pe langa abilitatile clinice sau practice ale medicilor de familie care obtin informatii extrem de pretioase pentru diagnostic in ceea ce priveste istoricul pacientului, anamneza si examinarea clinica clasica, sa incercam sa facem un upgrade al procedurile standard clasice si sa incercam sa revolutionam medicina de prima linie prin anumite proceduri moderne care ne permit o sono-vizualizare a intregului organism si a majoritatii organelor corpului uman, prin tehnici imagistice care si-au dovedit necesitatea dar mai ales beneficiile in multiple specialitati medicale si care sunt indispensabile pentru acestea in prezent. Spre exemplu nu mai putem concepe astazi un medic specialist cardiolog sau ginecolog, care sa nu practice curent ultrasonografia clinica in scop diagnostic sau terapeutic.

Prezentarile noastre vor incerca sa va dea oportunitatea sa intelegeti la un nivel basic despre rolul si limitele ecografiei clinice de prim contact la pacientii simptomatici din diferite domenii medicale frecvent intalnite in practica medicilor de familie: gastroenterologie, nefrologie, pneumologie, cardiologie, pentru a putea stabili cu usurinta atat diagnosticul pozitiv cat mai ales cel diferential. In prezent cand avem inclusa in Curriculum specialitatii noastre, un modul de ultrasonografie clinica care ne permite obtinerea de abilitati practice cu scop diagnostic si cand prin viitoarele proiecte europene accesate de peste 3000 de medici de familiei prin PNRR, avand oportunitatea achizitionarii de ecografe portabile sau stationare, consideram extrem de utile aceste cursuri sau simpozioane de tip ABC Point of Care Ultrasonografie pentru practica medicilor de familie si diagnosticului rapid al diferitelor patologii medicale de organ efectuate in cabinetul medical atat cu scop diagnostic cat si terapeutic. Vom incerca ca pe parcursul a 2 ore sa va oferim informatii practice utile de ecografie multiparametrica in care pe langa sonovizualizarea organelor, sa puteti obtine informatii despre vascularizatia prin tehnica Doppler triplex sau Power, dar si despre palaparea electronica a acestora prin Strain Elastografie.

Va asteptam cu drag alaturi de Grupul de Excelenta in Ultrasonografie pentru a deschide portile unor noi oportunitati de diagnostic in medicina primara atat la nivel basic cat si avansat.

Dr. Iacob Mihai, medic primar formator medicina familiei, competenta in ecografie generala.
Coordonator Grupul de Excelenta de Ultrasonografie in Medicina de Familie al ASNMF.
Vicepresedinte Asociatia Societatea Nationala de Medicina Familiei.
Presedinte Societatea Timis de Medicina Familiei.
Presedinte EUVEKUS – Grupul European de Ultrasonografie in Medicina de Ambulator.

Program Grupul de excelenta de ultrasonografie in medicina de familie al ASNMF – Conferinta Nationala Ziua Medicului de Familie, SINAIA, 23-26 mai 2024

Sambata 25 mai 2024 interval orar 11.30-13.30

Titlul sesiunii:

Aplicatii POCUS (Point of Care Ultrasonografie) in pregatirea medicilor de familie la nivel European.

Organizator: Grupul de Excelenta de Ultrasonografie in Medicina de Familie al Societatii Nationale de Medicina de familie si The European Ultrasound Working Group in Family Medicine (EUVEKUS/EADUS).

Moderator sesiune: Dr Mihai Iacob – Coordonator Grup de Excelenta de Ultrasonografie al ASNMF, Vicepresedinte ASNMF, EUVEKUS President.

Titluri si durata prezentarilor:

11.30-12.00

1. Contributia efectuarii POCUS multi parametric al rinichilor, prostatei si vezicii urinare in cadrul investigarii LUTS (disfunctiei tractului urinar inferior) in medicina primara – 30 min.
Dr. Mihai Iacob, medic primar formator medicina familiei, competenta in ultrasonografie generala, Coordonator al Grupului de Excelenta in Ultrasonografie al SNMF, Presedinte Societatea Timis de Medicina Familiei, Vicepresedinte Asociatia Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala, Vicepresedinte Colegiul Medicilor Timis, Centrul de Medicina Preventiva al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, President of European Association for the Development of Clinical Ultrasonography in Ambulatory Health Care (Outpatient Health Care) ► EUVEKUS/EADUS, Vienna, Austria;

12.00. – 12.20

2. Aplicatii POCUS toracic si pulmonar la pacientul simptomatic in medicina primara. – 20 minute
Dr. Vasile Blaga, MD, medic primar medicina de familie, competenta in ultrasonografie generala, membru al Grupului Ecografia MF.

12.20-12.40

3. Ecografia vaselor mari abdominale in practica medicului de familie. 20 minute
Dr. Claudiu Dima, MD, Membru Colegiul Director ASTMF, secretar Asociatia Societatea Timis de Medicina Familiei, Membru al Grupului Ecografia MF.

12.40-12.50

4. Intrebari si discutii – pe tematica prezentarilor. – 10 minute.

12.40-13.30

5. Demonstratii practice de eFAST (Extended Focused Assessment with Sonography in Trauma). – Sesiune Hands-On Real Time/WS – 40 minute
Dr. Mihai Iacob, medic primar formator medicina familiei, competenta in ultrasonografie generala, Coordonator al Grupului de Excelenta in Ultrasonografie al SNMF.

Inscrierile la Conferinta Nationala “Ziua Medicului de Familie 2024” (CNZMF 2024) de la Sinaia se fac AICI.

Etichete: grupul de lucru ecografia mf, grupul de excelenta ultrasonografie snmf, conferinta snmf 2024, dr mihai sorin iacob

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: