Conducerea SJU Bistrita, despre concurenta cu spitalele private: Este deja o concurenta neloiala

05/02/2020
Conducerea SJU Bistrita, despre concurenta cu spitalele private: Este deja o concurenta neloiala

Conducerea SJU Bistrita, despre concurenta cu spitalele private: Este deja o concurenta neloiala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/conducerea-sju-bistrita-despre-concurenta-cu-spitalele-private-este-deja-o-concurenta-neloiala/

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) din Bistrita, Gabriel Lazany, spune ca nu ii este teama de concurenta pe care ar putea-o reprezenta spitalele private, dar ca aceasta concurenta nu este loiala cata vreme la privat lucreaza medici din sistemul public.

“In calitate de reprezentant al unui spital public, sincer sa va spun, nu ma sperie concurenta, concurenta este intotdeauna constructiva. Dar, bineinteles ca vorbim despre o concurenta loiala, facuta ca sa ofere aceleasi conditii de munca ambelor parti. Spitalele publice sunt, intr-un fel, discriminate in primul rand prin faptul ca se permite medicilor angajati in sistemul public sa isi desfasoare activitatea si in privat. Este deja o concurenta neloiala pentru ca, haideti sa recunoastem, intotdeauna sistemul public a reprezentat o pepiniera de racolare a pacientilor”, a declarat Gabriel Lazany, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, el a adaugat ca tot o forma de discriminare ‘majora’ este sa li se permita medicilor sa lucreze in zona privata in sistem SRL.

“Mi se pare total nepermis ca medicul sa fie de fapt SRL. Este un mod de a evaziona fiscal statul, pentru ca SRL plateste 1% pe cifra de afaceri. Ce sa mai vorbim de protectia pacientilor, de malpraxis? Cine e acuzat de malpraxis, SRL-ul, SRL care raspunde in limita capitalului social, de 200 de lei? Noi am incercat sa eliminam aceasta practica, anul trecut, la spital, dar este foarte greu sa le oferim posibilitatea medicilor sa isi continue activitatea dupa program in cadrul spitalului, atata timp cat, la noi, din sumele incasate de la pacienti, 42,5% am fi obligati sa ii dam (la stat – n.r.), si la medic deja nu ii mai convine, pentru ca de la privat ia 50%, din care el mai plateste 1%”, a mai precizat Gabriel Lazany.

Lazany a adaugat ca normele de aplicare a noilor prevederi legale ar trebui, ‘in mod just si corect’, sa interzica spitalelor private sa refuze pacienti si sa fie amendate daca fac acest lucru, deoarece a observat o tendinta de a lasa in grija sistemului public de sanatate cazurile critice sau mai grave sau provenite din zone indepartate, din afara mediului urban.

“Daca nu vom desfasura aceasta activitate echitabil si nu ne lasa si pe noi sa realizam venituri si de pe pacientii care sunt mai putin costisitori, intr-adevar sistemul public se va subfinanta. (…) Zona publica poate fi performanta si am incercat sa demonstram acest lucru la Bistrita. Spitalul public s-a dezvoltat foarte mult, inca suntem in dezvoltare, inca avem mult de lucru, dar vrem tratament corect, echitabil. Sub nicio forma nu suntem impotriva concurentei, dar sa fie o concurenta loiala”, a mai afirmat managerul SJU Bistrita, potrivit Agerpres.

El a mai adaugat ca, in opinia lui scopul real al modificarilor legislative din sanatate este programul national de oncologie, care deruleaza foarte multi bani, spitalele private fiind interesate de spitalizarile de o zi si de administrarea citostaticelor, si nu de spitalizarile continue.

Etichete: spitalul judetean de urgenta bistrita, concurenta spitale, spital public, spital privat

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. diana voican says:

    Pe bune? concurenta neloiala? Hai sa ridicam nivelul spitalelor de stat la cel clinicilor private si atunci nu va mai fi neloiala!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: