Conditii pentru inlocuirea Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate

22/01/2020
Conditii pentru inlocuirea Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate

Conditii pentru inlocuirea Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/conditii-pentru-inlocuirea-cardului-european-de-asigurari-sociale-de-sanatate/

Ordinul care stabileste conditiile de inlocuire a cardului european de sanatate a fost publicat in Monitorul Oficial.
Potrivit initiativei legislative a Case Nationale de Asigirari de Sanatate, asiguratul care solicita inlocuirea Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS) va putea beneficia, contra cost, de un card european duplicat, a carui perioada de valabilitate nu va putea depasi perioada de valabilitate a cardului initial.
Conditiile pentru eliberarea cardului:

– pierderea, furtul sau deteriorarea cardului european emis initial
– modificarea datelor personale de identificare ulterior datei de emitere a cardului european emis initial
– alte situatii justificate

Emiterea noului cardul european de asigurari sociale de sanatate se va face in termen de sapte zile lucratoare de la data inregistrarii cererii in sistemul informatic unic national.

Incepand cu anul 2007, persoanele asigurate de pe teritoriul Romaniei pot solicita cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS), care le da dreptul la asistenta medicala devenita necesara in timpul sederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spatiul Economic European sau Confederatiei Elvetiene.

Prin sedere temporara se intelege deplasarea unei persoane in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene/Spatiului Economic European/Confederatia Elvetiana pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioada de timp de cel mult 6 luni.

Asiguratul care poseda CEASS beneficiaza de serviciile medicale devenite necesare, in timpul sederii temporare pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederatiei Elvetiene, in aceleasi conditii ca si asiguratii din tara in care s-a deplasat.

Continut educational:

Este insa posibil ca, pentru anumite servicii, sa fie necesara co-plata, chiar daca in Romania aceleasi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurari din tara in care ne sunt acordate aceste servicii.

Cardul european nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intru-un stat membru al UE/SEE/Confederatiei Elvetiene in scopul obtinerii unui tratament medical planificat. CEASS acopera numai serviciile medicale obtinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate sociala din tara respectiva.

Perioada de valabilitate a CEASS este de doi ani de la data emiterii.

Etichete: cardul european de sanatate, cardul european de asigurari sociale de sanatate, CEASS, asistenta medicala in strainatate

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: