Concluzii si recomandari dupa vizita expertilor ECDC in Romania

07/07/2016

Concluzii si recomandari dupa vizita expertilor ECDC in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/concluzii-si-recomandari-dupa-vizita-expertilor-ecdc-in-romania/

msO echipa de experti ai Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) a vizitat Romania in perioada 4-7 iulie pentru a discuta aspecte legate de detectarea, supravegherea, prevenirea si controlul infectiilor nosocomiale cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Institutului National de Sanatate Publica si alti actori implicati.

Vizita a reprezentat un raspuns la o cerere adresata de ministrul Vlad Voiculescu in contextul provocarilor cu care se confrunta Romania si al eforturilor de elaborare a unei strategii comprehensive in acest domeniu. Scopul l-a reprezentat o facilitare a intelegerii situatiei din tara.

In timpul vizitei, expertii ECDC au putut observa exemple de bune practici, dar si arii care ar putea beneficia de pe urma unor ameliorari. Echipa ECDC a constatat si existenta unei puternice vointe politice pentru imbunatatiri in domeniu.

Pe baza discutiilor avute si a observatiilor facute, echipa ECDC a identificat directii care ar putea fi luate in considerare pe termen scurt si mediu in planul de actiuni al autoritatilor romane. Acestea au legatura cu:

–      Cresterea gradului de constientizare si promovarea unei mai bune intelegeri a infectiilor nosocomiale si a masurilor de control incepand cu igiena mainilor, implicarea staff-ului spitalelor, a pacientilor, apartinatorilor, publicului general si presei.
–      Sustinerea unui climat in care spitalele nu sunt stigmatizate din cauza raportarii infectiilor nosocomiale, ci incurajate de minister, presa si alti actori pentru a invata din situatia actuala si pentru a imbunatati situatia lor.
–      Organizarea unor module de training pentru diferite categorii de personal care lucreaza in spitale.
–      Implementarea unui sistem integrat de raportare (atat epidemiologic, cat si microbiologic) care poate furniza date pentru actiuni directe si imediate si pentru evaluare la nivel de spital. Datele pot servi apoi la stabilirea unor trenduri nationale si comparatii internationale la nivelul ministerului.
–      Imbunatatirea standardelor microbiologice si a protocoalelor de monitorizare a infectiilor nosocomiale si stabilirea unei functii de referinta microbiologica pentru identificarea unor tulpini neobisnuite, confirmarea profilului de rezistenta la antibiotice si caracterizarea tulpinilor bacteriene implicate in focare de infectii nosocomiale.
–      Intarirea rolului comitetelor multidisciplinare de control al infectiilor nosocomiale la nivel de spital si la nivel national in cadrul carora toti actorii sunt stimulati sa contribuie la schimbare. O finantare adecvata pentru activitatile de control al infectiilor trebuie sa fie asigurata, implementata si evaluata. Finantarea suplimentara a controlului infectiilor ar putea genera o recuperare rapida a acesteia si in economii viitoare rezultate din scaderea incidentei de infectii nosocomiale.
 
Ministrul Sanatatii a salutat aceste recomandari si concluzii si a subliniat determinarea ministerului de a continua cu elaborarea strategiei nationale de combatere a infectiilor nosocomiale. Acestei idei se vor regasi in documentul la care ministerul lucreaza in prezent, iar varianta finala a acestuia va primi consultanta stiintifica din partea ECDC, inclusiv in ceea ce priveste utilizarea prudenta si judicioasa a antibioticelor.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Seful Executivului regreta ca Romania nu produce un vaccin anti-Covid

SANITAS solicita contracte pe perioada nedeterminata pentru personalul angajat pe perioada starii de alerta

Valeriu: Gheorghita: 7 milioane de vaccinati pana la 1 august, un obiectiv realist

Florin Citu: Diferentele de raportare privind decesele Covid-19 au existat in toate tarile Uniunii Europene

Prefectul Capitalei: Tinta este sa ajungem la 20.000 de vaccinari pe zi