Comunicat de presa FNPMF – SNMF privind imputarea unor sume imense in mod ilegal si imoral

13/12/2013

Comunicat de presa FNPMF – SNMF privind imputarea unor sume imense in mod ilegal si imoral

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/comunicat-de-presa-fnpmf-snmf-privind-imputarea-unor-sume-imense-in-mod-ilegal-si-imoral/

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) sunt ingrijorate de avalansa agresiva si abuziva asupra stabilitatii cabinetelor noastre si asupra sigurantei accesului la servicii medicale si tratament ale pacientilor.

colaj

In aceasta perioada, multor medici de familie li se imputa sume imense in mod ilegal si imoral, desi se recunoaste ca acestia nu au nici o vina. CNAS recunoaste ca sunt imputari care nu au la baza o frauda sau o greseala a medicilor, ci legislatia ambigua in vigoare. Singura „greseala” a medicilor este aceea ca au oferit servicii in Centrele de Permanenta conform contractelor lor, sau ca au dat retetele strict necesare pacientilor, conform nevoilor medicale ale acestora, medicul fiind mai aproape de pacient decat sistemul medical.

  1. Centrele de Permanenta. Medicilor de familie li se imputa sume absurde, doar pentru ca a decis Curtea de Conturi ca legislatia este contradictorie. Desi CNAS a actionat in justitie Curtea de Conturi, desi nu exista nici un prejudiciu material, medicii primesc notificari cu imputari incredibile. Asta in conditiile in care medicii de familie si casele judetene (partile contractante) nu au fost parti in proces. In aceste situatii, mult dorita asistenta medicala continua va deveni inexistenta si Centrele de Permanenta se vor inchide probabil in curand. Nu exista baza legala de retinere a sumelor inaintea parcurgerii pasilor din lege. Vor urma cu mare probabilitate procese nenumarate intre casele de asigurari si medici. Medicii au respectat contractele, deci nu li se pot retine bani. Cei ce vor inchide Centrele vor respecta pasii legali prin denuntarea unilaterala a contractului, cu notificare scrisa cu 30 de zile anterior datei incetarii contractului. Iata cum, intre politicile de sanatate anuntate, nevoile pacientilor, munca medicilor si normalitate este inca o uriasa diferenta. Problemele legislative nu sunt de competenta medicilor sau a pacientilor, dar acestia vor fi cei pedepsiti.
  2.  Retetele 0-700. De cativa ani, pacientii cu pensii mai mici de 700 de lei au o compensare mai avantajoasa la anumite medicamente. Conform regulilor de prescriere, pacientii aduc la medic talonul de pensie si dau o declaratie pe propria raspundere ca nu au alte venituri. Uneori pacientul a mai avut un minim venit, neluat in seama si neanuntat in „declaratie (de exemplu cativa ari de pamant la tara sau dobanda la un mic depozit la banca). Curtea de Conturi a imputat aceste retete CNAS, iar unele case de asigurari le imputa… medicilor! Exista judete in care se fac abuzuri si medicilor li s-au oprit sume imense de bani, cu argumentul ca „nu exista un contract intre asigurator si asigurat”! De ce nu exista, ca doar legea impune asa ceva de 15 ani?! Bineinteles ca in aceste situatii medicii au intrat in panica, pana la a cere certificate fiscale pacientilor. Mentionam ca am solicitat repetat CNAS sa realizeze cu ANAF o comunicare in dinamica, in asa fel incat SIUI (sistemul informatic unic integrat) sa selecteze corect categoria de pacient și sa nu trebiasca sa strangem noi acte nemedicale. Medicul nu este si nu isi doreste sa fie organ fiscal. Daca sunt dorite facilitati fiscale pentru pacienti, acestea nu trebuie sa impiedice medicii sa iși faca adevarata meserie. Medicii aflati in astfel de situatii vor intenta procese, cu sutele, caselor de asigurari care le imputa aceste sume. 
  3. Retetele pacientilor internati sau aparent internati. Desi este un lucru binecunoscut in Romania ca pacientii nu primesc in nici un caz in spital medicamente pentru boli cronice care sunt pe alt profil decat al spitalului respectiv (de exemplu, nu primesc medicamente pentru inima sau diabet daca sunt internati pentru o fractura), se prefera politica „strutului”; desi uneori pacientul este internat ambulator (paliatie, oncologie, hematologie etc) si vine la medicul de familie pentru restul problemelor de sanatate, se imputa medicilor de familie retetele eliberate pacientilor care apar internati. Curtea de Conturi a imputat aceste retete CNAS, iar casele de asigurari le imputa… medicilor! Este vorba, cel mai adesea, de pacienti care s-au internat fara bilet de la medicul de familie. Sfidarea realitatii cunoscute care arata ca pacientii nu primesc in spital tot ceea ce au nevoie si ceea ce au dreptul este inadmisibila! Mentionam ca pe anumite programe, pacientii nici nu pot primi medicamentele din spital. Mentionam deasemenea ca am solicitat CNAS ca prin SIUI sa ne avertizeze in 24 de ore daca un pacient apare internat. Nu exista prejudiciu material, caci pacientii NU au primit din spital aceste medicamente si aveau nevoie de ele. Ar fi o aberatie sa ajungem sa trimitem pacientii la casele de asigurari ca sa ne elibereze o adeverinta ca nu figureaza internat, ca sa putem elibera o reteta!
  4. Retete oncologice. In unele cazuri exista situatii in care intr-un judet exista doar un oncolog in judet. Desi protocolul terapeutic permite doar oncologului sa prescrie medicatia specifica, uneori oncologul, pentru a face fata, a trimis pacienti cu Scrisoare Medicala care precizeaza prescrierea necesara, catre medicul de familie. Medicul de familie a eliberat reteta, pentru a nu lasa pacientii cu cancer fara tratament. Si de aceasta data se imputa reteta… tot medicului de familie. Intelegem ca se considera normal sa fie lasati pacientii fara tratament, daca nu exista oncolog disponibil..

 

In fata acestor situatii, solicitam ferm rezolvarea acestor probleme incredibile prin absurdul lor intr-o tara normala. Decidentii tarii au datoria sa corecteze legislatia atunci cand este nevoie. Decidentii sanatatii au obligatia de a impune semnarea contractului de asigurat (care sa limpezeasca ce drepturi si ce obligatii sau responsabilitati au casele de asigurari si pacientii deopotriva), de a proteja pacientii si de a respecta medicii.

 Aruncarea sanctiunilor si a responsabilitatilor de catre casele de asigurari asupra unui “tert” (medicul de familie) este inacceptabila.

In caz contrar, responsabilitatea pentru imposibilitatea de a acorda pacientilor tratamentul necesar, sau serviciile medicale necesare, sau punerea acestora pe drumuri inutile le apartine integral.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: