Comunicat cu privire la proiectul de Ordonanta pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul sanatatii propus de ANMCS

18/01/2019
Comunicat cu privire la proiectul de Ordonanta pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul sanatatii propus de ANMCS

Comunicat cu privire la proiectul de Ordonanta pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul sanatatii propus de ANMCS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/comunicat-cu-privire-la-proiectul-de-ordonanta-pentru-modificarea-si-completarea-unor-acte-normative-in-domeniul-sanatatii-propus-de-anmcs/

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), organizatia profesionala nationala reprezentativa a medicilor de familie din Romania, isi manifesta ingrijorarea cu privire la faptul ca, intr-un stat de drept, o ordonanta de urgenta poate anula ca si esenta prevederile unei legi aprobate cu majoritate covarsitoare de Parlament si promulgate recent.

Prin legea 329/2018 adoptata de Parlament si promulgata de Presedintele Romaniei s-a decis exceptarea de la acreditarea prin intermediul ANMCS a cabinetelor de medicina de familie si a altor categorii de unitati medicale, respectiv se anuleaza prevederile Legii 185/2017. Se incearca acum o revenire la prevederile legii 185/2017 printr-un artificiu legislativ, printr-o Ordonanta.

Conform actualelor prevederi ale legii 185/2017, acreditarea reprezinta un intreg proces care consta in inregistrarea unitatii medicale, implementarea sistemului de management al calitatii promovat de ANMCS si evaluare periodica.

Prin exceptarea de la acreditare, unitatile medicale prevazute in Legea 329/2018 sunt scutite de la tot acest proces deoarece acreditarea nu este posibila fara implementarea unui sistem de management al calitatii, o astfel de actiune nefiind fezabila la nivelul cabinetelor medicale individuale unde exista de cele mai multe ori in schema de personal doar doua persoane (medicul si asistentul medical).

Modificarile propuse de ANMCS prin proiectul de Ordonanta reprezinta un mod mascat de a reintroduce obligativitatea acreditarii ANMCS. Se doreste o suprapunere peste acreditarile realizate in acest moment de alte institutii ale statului, cu mari costuri pentru formarea sau angajarea de personal cu atributii de management calificat. Cresterea birocratiei consecutiva modificarilor propuse prin acest act nromativ va reduce semnificativ timpul efectiv acordat actului medical, rezultand scaderea satisfactiei pacientului, si va creste timpul de asteptare pentru accesul la servicii medicale.

Implementarea unui sistem de management al calitatii serviciilor de sanatate nu este o cerinta internationala si nici europeana asa cum se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta, existand in acest sens un raspuns explicit al Comisiei Europene. Propunerea prin care se impune unitatilor medicale sa implementeze un sistem de management al calitatii ,,pe baza unei metodologii stabilite de ANMCS” incalca reglementarile europene in domeniu care recunosc si alte sistemele de management al calitatii asa cum sunt si cele de tip ISO sau RENAR, sisteme de management aplicate deja in multe unitati sanitare.

Sanctiunea prevazuta in proiectul de Ordonanta in cazul nerespectarii prevederilor ei este o sanctiune extrema, aceea de suspendare a autorizatiei sanitare de functionare, document emis de alte institutii ale statului in baza respectarii prevederilor unor legi in vigoare, masura cu un puternic impact negativ economic si social asupra populatiei.

Nu in ultimul rand, proiectul de Ordonanta incearca sa schimbe definitia din limba romana a notiunii de consens in luarea deciziilor din Colegiul Director al ANMCS, eliminand astfel rolul legal al reprezentantilor asociatiilor profesionale in Colegiul Director al ANMCS.

Consideram ca propunerea legislativa este inoportuna deoarece adoptarea ei va avea un puternic impact negativ asupra accesului pacientilor la servicii medicale si asupra functionarii sistemului de sanatate si solicitam in consecinta Guvernului Romaniei respingerea acesteia.

Presedinte SNMF
Dr. Dina Mergeani

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. pall says:

    Acreditarea, asa cum s-a facut in spitale, este un proces birocratic greoi si foarte scump, care nu a dus la cresterea calitatii actului medical. Spitalele arata la fel, achizitiile se fac la fel de greoi, finantarea este la fel de scazuta. Au ramas niste dosare-mii de coli- la care s-a muncit peste program si facturile foarte mari (aici sunt banii dumneavoastra !!! ) platite catre o firma de acreditare.
    Daca se va aplica acreditarea cabinetelor ambulatorii de orice specializare inseamna ca se doreste inchiderea lor.
    Cine este interesat ca acestea sa se inchida ?

  2. Bădescu Cristina says:

    O taxa in plus dar cel mai GRAV este încă o procedură birocratică cu implicatii asupra timpului acordat actului medical.Daca nu este o norma europeană de ce se insistă cu această mizerie doar ca sa aibe unii salarii mari pe spinarea MF?
    De jenă de rusine nu au auzit cei care propun asa ceva?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: