Comitetul national pentru vaccinare: Nu este necesara dozarea anticorpilor inainte de vaccinarea anti-Covid

20/01/2021
Comitetul national pentru vaccinare: Nu este necesara dozarea anticorpilor inainte de vaccinarea anti-Covid

Comitetul national pentru vaccinare: Nu este necesara dozarea anticorpilor inainte de vaccinarea anti-Covid

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/comitetul-national-pentru-vaccinare-nu-este-necesara-dozarea-anticorpilor-inainte-de-vaccinarea-anti-covid/

Trecerea unui anumit interval de timp dupa vindecarea de COVID-19 nu a fost un criteriu de excludere de la vaccinare in studiile clinice, potrivit informatiilor transmise de Comitetul national pentru vaccinare.

“Orice persoana care doreste sa se vaccineze o poate face, indiferent cat timp s-a scurs de la diagnosticarea infectiei cu COVID-19, atata timp cat este asimptomatica la momentul vaccinarii. Se recomanda precautie pentru persoanele care au necesitat tratament cu plasma convalescenta sau anticorpi monoclonali. Aceste persoane pot fi vaccinate insa la 90 de zile dupa tratament, pentru a minimiza riscul neutralizarii proteinei Spike si a da sansa celulelor B sa produca proprii anticorpi”, transmite CNCAV, potrivit Agerpres.

Pe platforma de vaccinare anti-COVID se ofera si raspuns la intrebarea: ‘Testarea nivelului de anticorpi reprezinta un factor in decizia amanarii administrarii vaccinului?’.

“Nu, nu este necesara dozarea anticorpilor inainte de vaccinare sau pentru a decide momentul vaccinarii, intrucat: 1. In studiile clinice nu au fost observate efecte adverse mai severe/mai frecvente in cazul voluntarilor care trecusera prin boala inainte de vaccinare comparativ cu voluntarii fara istoric de COVID-19. 2. Nu sunt cunoscuti inca parametrii imuni corelati cu protectia (nu s-a stabilit cu exactitate o valoare prag a titrului de anticorpi peste care sa fie cert ca persoana respectiva este protejata impotriva bolii) si, de aceea, rezultatele testelor nu sunt concludente in acest sens si pot influenta in mod eronat decizia cu privire la momentul optim pentru vaccinare”

Potrivit sursei citate, nu s-a observat o frecventa mai mare a reactiilor adverse in randul acestora comparativ cu restul voluntarilor.

Etichete: dozare anticorpi vaccinare covid, vaccinare dupa boala, reactii adverse vaccinare

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: