Comitet de urgenta al OMS pe tema virusului Zika

28/01/2016

Comitet de urgenta al OMS pe tema virusului Zika

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/comitet-de-urgenta-al-oms-pe-tema-virusului-zika/

omsOrganizatia Mondiala a Sanatatii va convoca un comitet de urgenta pe data de 1 februarie pentru a stabili masurile ce vor fi luate la nivel international ca urmare a raspandirii virusului Zika.

Potrivit lui Margaret Chain, directorul OMS, boala a trecut de la o amenintare usoara la una de ”proportii alarmante”, iar comitetul de urgenta va ajuta la determinarea unui nivel adecvat al raspunsului international si a prioritatilor de cercetare legata de aceasta maladie, relateaza Reuters.

De asemenea, expertii vor urma sa decida daca epidemia constituie ‘o urgenta de sanatate publica de nivel international’.

”Virusul a fost detectat anul trecut in regiunea Americilor, unde se raspandeste intr-o maniera exploziva”, a mai declarat sefa OMS, conform Reuters si Agerpres.

Febra Zika, boala declansata de acest virus, se manifesta cu dureri de cap, slabiciune, temperatura ridicata, iritatii ale pielii si ochi rosii.

Deocadata nu exista vaccin sau tratament de vindecare impotriva virusului Zika, putand fi tratate doar simptomele maladiei.

Acest virus poate duce la complicatii neurologice si malformatii, indeosebi microcefalii la fetusii femeilor insarcinate care au fost infectate.

El se transmite prin piscatura tantarilor Aedes aegypti si a tantarilor tigru (Aedes albopictus).

Conform specialistilor romani, virusul Zika nu este un pericol pentru Romania.

“Pentru noi nu este un virus de temut in momentul de fata. Este un virus care produce imbolnaviri in zona tropicala a celor doua Americi, in momentul de fata. Imbolnavirile in marea lor majoritate sunt usoare, o stare febrila care se vindeca fara tratament, nu exista un tratament specific”, a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, intr-o conferinta de presa.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Bani in plus de la Banca Mondiala pentru imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului sanitar romanesc

Cum se descarca adeverinta de vaccinare in 6 pasi

Jumatate din populatia adulta din UE a primit cel putin o doza de vaccin anti-Covid

Coriu: Invocarea erorii umane este cea mai usoara abordare, uneori chiar cei mai buni specialisti pot sa greseasca

Observatorul de Sanatate: In Romania nu exista inca o cultura a raportarii erorilor in practicile sistemului medical