Colegiul Farmacistilor: Principala activitate a farmaciei este aprovizionarea pacientilor romani cu medicamente

21/04/2017

Colegiul Farmacistilor: Principala activitate a farmaciei este aprovizionarea pacientilor romani cu medicamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/colegiul-farmacistilor-principala-activitate-a-farmaciei-este-aprovizionarea-pacientilor-romani-cu-medicamente/

Colegiul Farmacistilor sustine, intr-un comunicat de presa, ca “principala activitate a farmaciei este si ramane aprovizionarea pacientilor romani cu medicamente si nicidecum comertul paralel”.

Colegiul anunta ca aceasta precizare vine in urma aparitiei unor informatii in presa conform carora farmaciile au primit unda verde la exportul paralel de medicamente, odata cu adoptarea de catre Parlament a Legii de modificare a art. 800, alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, prin care persoanele juridice autorizate sa elibereze medicamente catre populatie pot sa desfasoare si activitate de distributie angro.

“Colegiul Farmacistilor nu a avut niciun fel de aport in discutarea acestei legi, dar respecta dreptul Parlamentului Romaniei de a legifera aspecte pe care le considera oportune. Ca organism profesional, aparam interesele farmacistilor, nu cele comerciale, si facem toate demersurile posibile pentru noi, ca institutie, astfel incat serviciile farmaceutice furnizate pacientilor romani sa ramana la standarde de calitate ridicate. Modul de prezentare a informatiei a acreditat in mod incorect ideea ca, de la adoptarea actului normativ, orice farmacie autorizata va putea sa comercializeze medicamente atat catre pacienti, cat si angro, inclusiv in afara tarii. In realitate, cele doua tipuri de activitati necesita in continuare doua autorizari distincte”, scrie in comunicatul  semnat de de presedintele Colegiului Farmacistilor, Dumitru Lupuliasa.

Conform documentului, exportul paralel cu medicamente exista de cativa ani in Romania, inainte de a se discuta aceasta lege si nu “a fost inventat” de farmacii.

“Din analiza legii, constatam ca ea nu se concentreaza pe exportul paralel, ci pe dreptul farmaciilor de a desfasura activitati de distributie de medicamente. Ramanem consecventi la opinia ca exportul paralel este o consecinta nedorita a politicii de preturi la medicamente si a faptului ca Romania face parte din piata unica europeana care reglementeaza si garanteaza libertatea comertului intre statele membre. Din pacate, este unul dintre mecanismele care duc la deficiente in aprovizionarea cu medicamentele necesare pacientilor romani. Principala activitate a farmaciei este si ramane aprovizionarea pacientilor romani cu medicamente si nicidecum comertul paralel. Corpul profesional al farmacistilor ramane fidel obligatiei sale legale si morale de a contribui la asigurarea accesului pacientilor la terapie in conditiile unei legislatii sustenabile”, mai afirma Dumitru Lupuliasa in comunicat.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: