Colangio-RMN, investigatia ce permite diagnosticarea afectiunilor hepato-biliare

03/05/2023
Colangio-RMN, investigatia ce permite diagnosticarea afectiunilor hepato-biliare

Colangio-RMN, investigatia ce permite diagnosticarea afectiunilor hepato-biliare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/colangio-rmn-investigatia-ce-permite-diagnosticarea-afectiunilor-hepato-biliare/

Colangio-RMN (colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica) reprezinta o investigatie imagistica non-invaziva, neiradianta, utila in examinarea patologiilor sistemului biliar si pancreatic, ce include ficatul, vezica si caile biliare, canalul pancreatic si pancreasul.

Avantajul unei asemenea investigatii este dat de posibilitatea diagnosticarii si evaluarii patologiilor extraductale (nu doar a celor din caile biliare) si parenchimatoase (ale organelor cavitatii abdominale – ficat, pancreas, splina, rinichi), transmite Spitalul Victor Babes Timisoara, intr-o informare semnata de Asist Univ. Dr. Emil Stoicescu.

“Colangio-RMN se recomanda pentru identificarea anomaliilor congenitale la nivelul cailor biliare, leziunilor chistice pancreatice, identificarea unor traume la nivel pancreatic sau biliar, in cazul unor suspiciuni de pancreatita cronica, litiaza coledociana, cancerul cailor biliare, canale biliare si pancreatice blocate sau ingustate. In plus, investigatia este utila in evaluarea pre sau postoperatorie a drenajului biliar, oferind o vizualizare optima a ductelor biliare si a posibilelor variatii anatomice.”, scrie Dr. Emil Stoicescu, pe pagina institutiei medicale.

Investigatia poate fi facuta cu sau fara administrare de substanta de contrast intravenos. Comparativ cu alte metode de investigare a cailor biliare sau ale pancreasului, RMN-ul are o acuratete foarte ridicata, putand scoate in evidenta chiar si cele mai mici leziuni, greu de detectat prin alte metode. Cu alte cuvinte, ofera un diagnostic de precizie.

Potrivit sursei citate, pregatirea pentru Colangio-RMN presupune “post alimentar” cu minim 6 ore inaintea examinarii, pentru a reduce secretiile abdominale, dar si pentru distensia vezicii biliare. In medie, durata unei asemenea proceduri imagistice este de aproximativ 45 minute si nu necesita internare.

Sursa foto: FB/Spital Victor Babes Timisoara

Etichete: colangio-rmn, afectiuni hepato-biliare, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: