Cojan: Pana nu modificam comportamentul, tabloul mortalitatii nu va cunoaste imbunatatiri

06/07/2023
Cojan: Pana nu modificam comportamentul, tabloul mortalitatii nu va cunoaste imbunatatiri

Cojan: Pana nu modificam comportamentul, tabloul mortalitatii nu va cunoaste imbunatatiri

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cojan-pana-nu-modificam-comportamentul-tabloul-mortalitatii-nu-va-cunoaste-imbunatatiri/

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Adela Cojan, a precizat ca oricat de multi bani s-ar investi in sistemul medical, starea de sanatate a populatiei nu se va imbunatati daca nu se modifica stilul de viata.

“Oricat de multi bani am investi in sanatate, pana nu ne modificam stilul de viata, pana nu ne modificam comportamentul alimentar, modul de a petrece timpul liber, factori de risc legati de profesie, expunerea la consumuri nesanatoase de alcool, tutun, droguri, pana nu se implementeaza aceste programe de preventie care sa si arate rezultatele, practic, starea de sanatate a populatiei, luand la nivel macro, nu se va putea imbunatati. (…) Pana nu modificam comportamentul uman in legatura cu mentinerea sanatatii, tabloul morbiditatii si mortalitatii in tara noastra nu va putea cunoaste imbunatatiri”, a afirmat Adela Cojan, conform Agerpres.

Potrivit acesteia, CNAS finanteaza derularea a 15 programe nationale de sanatate curative care au fost introduse in urma cu 10 – 15 ani.

Anul trecut, din Fondul National de Asigurari de Sanatate aproximativ 22% din bani s-au orientat catre decontarea medicamentelor si materialelor sanitare pentru pacientii inclusi in Programul de boli cardiovasculare.

Repezentanta CNAS a mai mentionat ca in Programul de decontare a medicamentelor pentru tratamentul pacientilor cu diabet zaharat sunt inclusi 1,5 milioane de pacienti, iar in Programul de dializa 16.000.

“Pentru sistemul asigurarilor sociale de sanatate, sectorul spitalicesc reprezinta aproape jumatate. Este cel mai mare consumator de resurse”, a explicat presedintele CNAS, conform sursei citate.

Etichete: starea de sanatate a populatiei, mortalitate, cojan cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: