Codeina, riscanta pentru sugari si copiii sub 12 ani

17/06/2013

Codeina, riscanta pentru sugari si copiii sub 12 ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/codeina-riscanta-pentru-sugari-si-copiii-sub-12-ani/

Codeina, riscanta pentru sugari si copiii sub 12 aniAgentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a emis o recomandare cu privire la evitarea administrarii medicamentelor ce contin codeina copiilor sub 12 ani, din cauza riscurilor de aparitie a unor efecte secundare, unele chiar si mortale.

Odata administrata adultilor sau copiilor pentru tratarea anumitor dureri, codeina este transformata in morfina, substanta ce atenueaza durerea. Conform EMA, s-a constatat ca in cazul unor persoane, metabolismul acestora face ca transformarea sa fie rapida, generand un risc de toxicitate. Riscul este cu atat mai ridicat la sugari si copiii sub 12 ani, risc raportat de un studiu american ce atesta aparitia unui numar mic de probleme respiratorii, dar grave sau chiar mortale, la copiii operati de amigdale.

Astfel, EMA recomanda administrarea codeinei copiilor cu varste mari si, doar in cazul in care durerile nu trec cu analgezice precum paracetamol sau ibuprofen. Tot contra-indicatii avem si in cazul tinerilor sub 18 ani carora li s-au extirpat amigdalele sau polipii, adultilor de toate varstele care metabolizeaza prea repede codeina, femeilor care alapteaza, persoanelor care au insuficienta respiratorie sau tuse astmatica.

Medicamentele ce contin codeina sunt aprobate la nivel national, astfel incat recomandarile venite din partea EMA trebuie avizate de Comitetul European de Coordonare, entitate europeana ce reprezinta diferite agentii nationale pentru medicamente.

Printre produsele ce contin codeina, se numara si siropurile de tuse pentru copii, iar unele dintre ele sunt administrate fara reteta in farmaciile din Franta, de exemplu.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Seful Executivului regreta ca Romania nu produce un vaccin anti-Covid

SANITAS solicita contracte pe perioada nedeterminata pentru personalul angajat pe perioada starii de alerta

Valeriu: Gheorghita: 7 milioane de vaccinati pana la 1 august, un obiectiv realist

Florin Citu: Diferentele de raportare privind decesele Covid-19 au existat in toate tarile Uniunii Europene

Prefectul Capitalei: Tinta este sa ajungem la 20.000 de vaccinari pe zi