CNAS solicita responsabilitate din partea medicilor de familie

22/12/2017

CNAS solicita responsabilitate din partea medicilor de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-solicita-responsabilitate-din-partea-medicilor-de-familie/

CNAS considera regretabila decizia unor organisme ale medicilor de familie de a indemna la nesemnarea actelor aditionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenta medicala primara aflate deja in derulare cu casele de asigurari de sanatate, transmite institutia intr-un comunicat de presa.

In opinia CNAS, interesul pacientilor este primordial, iar anuntarea unei asemenea intentii, ca mijloc de presiune in cursul unor negocieri, induce nelinisti nejustificate practic intregii populatii a Romaniei.

Conducerea institutiei a avut mai multe runde de discutii cu reprezentantii medicilor de familie, in urma carora s-au convenit numeroase modificari ale proiectului Contractului -cadru ce va reglementa conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2018. Totodata, proiectul bugetului CNAS pentru anul viitor, aflat in prezent in dezbaterea Parlamentului, prevede o majorare cu peste 17% a fondurilor alocate asistentei medicale primare fata de anul in curs, acesta fiind domeniul de asistenta medicala cu cea mai mare crestere de finantare“, scrie in comunicatul emis de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Conform proiectului, mai transmite sursa mentionata, veniturile cabinetelor de medicina de familie vor creste in medie cu procentul mentionat, urmand sa ajunga in total la aproape 2 miliarde lei.

Circa 70% din masurile discutate cu reprezentantii medicilor de familie au fost incluse in proiectul noului Contract-cadru.

De asemenea, CNAS a transmis ca va cauta cai de solutionare si a propunerilor ramase inca in acest moment in discutie, iar pentru acele propuneri care nu tin de competenta institutiei va face demersuri de comunicare interinstitutionala.

Printre noutatile prevazute de proiectul noului Contract-cadru se numara liberul acces al asiguratilor la medicamente compensate si investigatii paraclinice la oricare farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul tarii, precum si debirocratizarea procesului de contractare a serviciilor medicale, prin renuntarea completa la documentele pe hartie.

De altfel, aproape toate masurile de debirocratizare discutate au fost incluse in proiectul actului normativ mentionat“, mai scrie in comunicat.

CNAS isi exprima in continuare convingerea ca numai prin dialog si colaborare intre partenerii contractuali se indeplineste misiunea asumata atat de institutie cat si de membrii SNMF si FNPMF de a asigura serviciile medicale atat de necesare asiguratilor.

Dialogul este singura cale de rezolvare a problemelor, nu pozitiile de forta, de aceea ii invitam la responsabilitate pe medicii de familie, astfel incat pacientii sa nu fie lasati sa sufere“, a  declarat presedintele CNAS, Laurentiu Teodor Mihai.

Reamintim ca Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie au anuntat ca incepand cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate, ca urmare a nesemnarii actelor aditionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenta medicala primara incheiate cu casele de asigurari de sanatate judetene.

Cu exceptia unor minime cosmetizari ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discutiilor purtate in ultima luna sunt doar promisiuni, amanari, prevederi echivoce, propuneri ramase in analiza si refuzuri nejustificate ale propunerilor organizatiilor medicilor de familie.

In locul unei cresteri a procentului alocat asistentei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat in acest moment in dezbatere in Parlamentul Romaniei, prevede o stagnare la 5.8% !

Cei responsabili de reglementarile din sistemul de sanatate si de asigurarea unei finantari corecte a segmentului de asistenta medicala primara dovedesc o disponibilitatea extrem de redusa de a modifica ceva consistent“, scrie in comunicatul transmis de reprezentantii medicilor de familie.

 

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: