CNAS: Serviciile medicale paraclinice pot fi acordate oriunde in tara, in baza biletului de trimitere

24/11/2020
CNAS: Serviciile medicale paraclinice pot fi acordate oriunde in tara, in baza biletului de trimitere

CNAS: Serviciile medicale paraclinice pot fi acordate oriunde in tara, in baza biletului de trimitere

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-serviciile-medicale-paraclinice-pot-fi-acordate-oriunde-in-tara-in-baza-biletului-de-trimitere/

Executivul a aprobat o Hotarare de Guvern conform careia, incepand cu data de 1 decembrie 2020, asiguratii pot beneficia de analize de laborator si investigatii medicale paraclinice pe intreg teritoriul Romaniei, fara a mai conditiona acordarea acestor servicii doar de catre furnizorii de servicii medicale paraclinice care se afla in relatie contractuala cu aceeasi casa de asigurari de sanatate cu care se afla in contract si medicul care a emis biletul de trimitere, transmite CNAS intr-un comunicat de presa.

Astfel, in baza unui bilet de trimitere eliberat de medici aflati in relatie contractuala cu oricare dintre casele de asigurari de sanatate, asiguratul poate beneficia de investigatii paraclinice la orice furnizor din tara.

Ca urmare, furnizorii de servicii paraclinice care au incheiate doua contracte, respectiv cu casa de asigurari de sanatate in a carei raza administrativ-teritoriala isi au sediul lucrativ, filiale sau puncte de lucru inregistrate si autorizate si cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, vor ramane in relatie contractuala cu o singura casa de asigurari de sanatate pentru care vor opta. Va fi redusa astfel birocratia din sistem, prin eliminarea evidentelor distincte si a raportarilor lunare ale serviciilor prestate catre cele doua case de asigurari cu care aveau incheiate contracte.

“Aceasta reglementare este necesara pentru a facilita accesul asiguratilor la investigatiile paraclinice recomandate de medicii specialisti. Speram ca in scurt timp sa asiguram acelasi regim de utilizare si pentru prescriptiile medicale, astfel incat medicamentele prescrise sa poata fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul tarii. Acest proiect este in curs de finalizare, insa va fi necesara o perioada de testare pentru a ne asigura ca, odata implementat, va functiona fara sincope”, a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS, citat in comunicatul mentionat.

CNAS reaminteste ca printre documentele a caror valabilitate a fost prelungita pana la data de 31 decembrie 2020 se numara si biletele de trimitere pentru specialitatile paraclinice, iar pentru trimestrul IV al acestui an, fondurile alocate pentru investigatii paraclinice au fost suplimentate cu 63,7 milioane lei.

De asemenea, pentru a facilita accesul la servicii medicale paraclinice acordate in ambulatoriul de specialitate necesare monitorizarii pacientilor diagnosticati cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice si boli cerebrovasculare, conform HG nr. 820/2020 din 1 octombrie 2020, a fost reglementata decontarea acestor investigatii la nivelul valorii realizate.

“Investigatiile paraclinice sunt recomandate de catre medicul specialist pentru diagnosticarea si monitorizarea unor afectiuni. Medicul poate decide, dupa caz, realizarea investigatiilor in regim de urgenta sau emiterea unui bilet de trimitere in baza caruia pacientul se va adresa unui furnizor de servicii medicale paraclinice.”, mai precizeaza CNAS.

Acesta Hotarare de Guvern modifica si completeaza anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2018 – 2019.

Etichete: cnas, bilet de trimitere, valabilitate bilet de trimitere, investigatii paraclinice bilet de trimitere, analize de laborator bilet de trimitere

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: