CNAS: Se simplifica procedurile de gestionare a calitatii de asigurat pentru elevi si studenti

16/09/2016

CNAS: Se simplifica procedurile de gestionare a calitatii de asigurat pentru elevi si studenti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-se-simplifica-procedurile-de-gestionare-a-calitatii-de-asigurat-pentru-elevi-si-studenti/

card 1Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ( CNAS) a anuntat ca se simplifica  procedurile de gestionare a calitatii de asigurat pentru elevii si studentii cu varsta intre 18 si 26 de ani.
Acest lucru va fi posibil datorita unui protocol care vizeaza debirocratizarea sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit unui comunicat al CNAS, procedurile de gestionare a calitatii de asigurat pentru elevii si studentii (inclusiv doctoranzii) cu varsta intre 18 si 26 de ani se simplifica, ca urmare a semnarii unui protocol pe aceasta tema intre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Conform legislatiei in vigoare, elevii si studentii (inclusiv doctoranzii) cu varsta intre 18 si 26 de ani sunt asigurati fara plata contributiei de asigurari de sanatate, daca nu realizeaza venituri din munca.

Pana acum, pentru a-si actualiza calitatea de asigurat, persoanele mentionate trebuiau sa depuna la sediul casei de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla o adeverinta eliberata de unitatea in care studiaza, la inceputul fiecarui an de invatamant.

Protocolul semnat de MEN si CNAS va permite renuntarea la aceasta formalitate, initial pentru elevi, iar intr-o etapa ulterioara si pentru studenti/doctoranzi, verificarea si validarea calitatii de asigurat urmand sa fie efectuata de CNAS prin intermediul unor servicii web dezvoltate de Ministerul Educatiei si a accesului la datele din Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR).

Acest protocol vizeaza debirocratizarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, printr-un efort comun al celor doua institutii.

“Mentionam ca CNAS a semnat acorduri similare cu ANAF, Casa Nationala de Pensii Publice, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI si Inspectoratul General al Politiei pentru automatizarea verificarii si validarii calitatii de asigurat. Ministerul Educatiei si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor asigura si controla modul de respectare a prevederilor protocolului pentru asigurarea protectiei si securitatii datelor furnizate.”, se arata in comunicatul CNAS.

 

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. Man Raul says:

    eu ca medic de familie,cand platesc trimestrial cass-ul,trebuie sa trimit copia chitantei la CAS.Daca Casa ar fi legata de ANAF,nu ar mai fi obligatoriu acest lucru,ci s-ar vedea in sistem

  2. Popa Aurelia says:

    Vreau s-o văd și pe asta! Face sugarul o lună și nu este validat!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial