CNAS reia tratamentele fara interferon pentru pacientii cu hepatita C

16/12/2019
CNAS reia tratamentele fara interferon pentru pacientii cu hepatita C

CNAS reia tratamentele fara interferon pentru pacientii cu hepatita C

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-reia-tratamentele-fara-interferon-pentru-pacientii-cu-hepatita-c/

CNAS a finalizat negocierile in baza carora vor fi incheiate, pana la finalul acestui an, noi contracte cost-volum-rezultat pentru tratamentul hepatitei virale cronice C, potrivit unui comunicat remis luni.

In baza acestor contracte, vor beneficia de tratament un numar de 17.500 de pacienti adulti cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroza si ciroza compensata, pentru genotipul 1b, cel mai des intalnit in Romania, dar si pentru genotipurile 1a si 4, care inregistreaza o incidenta mai scazuta in tara noastra.

De asemenea, pentru prima oara va fi acordat tratament fara interferon si pentru 100 de copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani.

“Am tinut foarte mult ca accesul pacientilor cu hepatita C la tratamentele fara interferon sa fie reluat chiar din acest an. Hepatita C este o problema de sanatate publica, pe care trebuie sa o tratam cu maxim interes, in concordanta cu recomandarile OMS privind eradicarea acestei afectiuni pana in anul 2030”, a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS, potrivit comunicatului.

CNAS a demarat si procedurile necesare pentru initierea negocierilor in vederea incheierii unui contract de tip cost-volum-rezultat pentru tratamentul pacientilor cu hepatita C care nu pot utiliza regimurile terapeutice fara interferon actuale, respectiv pentru pacientii cu ciroza decompensata si cei cu genotipurile mai rar intalnite in tara noastra: 2,3,5,6. Numarul pacientilor care vor beneficia de acest tratament va fi comunicat de comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii.

De asemenea, CNAS anunta ca a mai finalizat si negocierea unui contract cost-volum-rezultat in baza caruia va fi asigurat tratamentul pentru un numar de 300 de pacienti adulti cu hepatita C (toate stadiile de fibroza si ciroza compensata) care nu au raspuns terapeutic la tratamentele fara interferon urmate anterior.

Odata cu derularea noilor contracte, tratamentul fara interferon va fi acordat si in judetele Suceava, Valcea si Arad.
Tratamentul va fi asigurat adultilor de catre medici din specialitatile gastroenterologie si boli infectioase aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate din 16 judete, precum si cu CAS AOPSNAJ, mai transmite CNAS.

Continut educational:

Pentru copii, tratamentul va fi asigurat de medicii cu specialitatile gastroenterologie pediatrica si boli infectioase aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate din 10 judete (Bihor, Brasov, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Iasi, Mures, Sibiu, Timis) si din Municipiul Bucuresti, precum si cu CAS AOPSNAJ.
Tratamentul fara interferon pentru pacientii cu hepatita C a fost introdus in Romania incepand cu anul 2015, in baza contractelor cost-volum-rezultat incheiate de CNAS.

In fiecare an a crescut numarul pacientilor care au beneficiat de aceste tratamente, astfel:
– 2015 – 2016: 5800 pacienti;
– 2016 – 2017: 12.000 pacienti;
– 2018 – 2019: 13.000 pacienti.

Etichete: tratament hepatic c, tratament ciroza, tratament copii hepatita, tratament fara interferon, hepatita virala cronica c

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: