CNAS: Reglementari privind asistenta medicala in UK incepand cu 1 ianuarie 2021, conform acordului post-Brexit

04/01/2021
CNAS: Reglementari privind asistenta medicala in UK incepand cu 1 ianuarie 2021, conform acordului post-Brexit

CNAS: Reglementari privind asistenta medicala in UK incepand cu 1 ianuarie 2021, conform acordului post-Brexit

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-reglementari-privind-asistenta-medicala-in-uk-incepand-cu-1-ianuarie-2021-conform-acordului-post-brexit/

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a a creat o sectiune speciala pe site-ul propriu pentru a veni in sprijinul persoanelor care intra sub incidenta reglementarilor determinate de acordul post-Brexit.

In aceasta sectiune au fost postate informatii referitoare la modul de accesare a sistemelor de sanatate din Romania si Regatul Unit.

“Uniunea Europeana si Marea Britanie au semnat, in data de 30 decembrie, acordul post-Brexit care stabileste relatia economica si de cooperare intre statele europene si Marea Britanie si care va fi aplicat provizoriu incepand cu data de 1 ianuarie 2021. Asistenta medicala este inclusa in sfera de aplicare a acordului, iar aranjamentele privind asigurarile de sanatate existente pana la 31 decembrie 2020 se vor aplica in continuare si incepand cu 1 ianuarie 2021”, informeaza CNAS intr-un comunicat de presa.

Astfel, un cetatean UE aflat intr-un sejur temporar in Regatul Unit (un turist, un student sau o persoana intr-o calatorie de afaceri) va continua sa beneficieze de asistenta medicala necesara in baza Cardului European de Asigurari de Sanatate (CEASS) / European Health Insurance Card (EHIC).

Pentru sederi pe perioade mai lungi, legislatia interna a Marii Britanii privind imigratia poate prevedea cerinte suplimentare, arata sursa citata. In special, Regatul Unit va impune resortisantilor tarilor terte o suprataxa pentru asistenta medicala ca si conditie pentru eliberarea unei vize de intrare pentru o perioada de sedere mai lunga de 6 luni. Aceasta suprataxa va trebui platita si de cetatenii UE, dar va fi rambursata studentilor si persoanelor care raman asigurate in statul membru (detinatorii de documente portabile S1).

Pensionarii din UE care se muta in Regatul Unit vor continua sa beneficieze de asistenta medicala in statul de resedinta, in numele statului care ii plateste pensia, utilizand documentul portabil S1. Acelasi lucru este valabil si pentru lucratorii frontalieri (care lucreaza intr-un stat, dar locuiesc intr-un alt stat). Desi se pot aplica cerinte suplimentare in temeiul legislatiei interne privind imigratia, acordul garanteaza ca statul in care persoana este asigurata ramburseaza statului de resedinta cheltuielile aferente asistentei medicale, ca si pana acum, mentioneaza CNAS.

Persoanele care doresc sa beneficieze, incepand cu 1 ianuarie 2021, de tratament programat in Regatul Unit vor putea solicita documentul portabil S2 institutiei competente din statul in care sunt asigurate.

Potrivit comunicatului, CNAS recomanda ca, inainte de a calatori in Regatul Unit, cetatenii sa se informeze asupra conditiilor de deplasare si a modului in care pot fi accesate serviciile de asistenta medicala

Persoanele care doresc informatii suplimentare in domeniul asigurarilor de sanatate, in contextul Brexit, pot adresa intrebari la adresa de email brexit@casan.ro sau la numarul de telefon 0769087103.

Etichete: asistenta medicala marea britanie brexit, cnas, informatii brexit servicii medicale

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: